Store varmepumper skal støttes nu

Decentrale kraftvarmeværkers investering i varmekedler baseret på biomasse begrænser muligheden for omstilling til store varmepumper.
Dansk Energi foreslår et anlægstilskud på 30 procent af anlægsinvesteringen i en stor varmepumpe for et decentralt kraftvarmeværk. Foto: Colourbox.
Dansk Energi foreslår et anlægstilskud på 30 procent af anlægsinvesteringen i en stor varmepumpe for et decentralt kraftvarmeværk. Foto: Colourbox.

Decentrale varmeværker foretrækker varmekedler baseret på biomasse frem for store varmepumper, da førstnævnte har bedre selskabsøkonomi for værkerne. Således blev der i 2014 ikke installeret én varmepumpe i fjernvarmeområderne i de mindre byer, skriver Dansk Energi, der ligeledes opfordrer til akut støtte af store varmepumper.

– Hvis værkerne i de mindre byer og landområder lægger om fra gas til rene biomassevarmekedler, mister staten afgiftsindtægter. Vores forslag vil redde noget af det provenu, fordi varmepumperne bruger strøm, og det er der afgift på, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi til Politiken.

Forslaget giver altså på den ene side investeringssikkerhed, og gør varmeværkerne i stand til at handle. Og på den anden side minimerer det tabet for statskassen.

Adm. direktør Lars Aagaard Dansk Energi

Provenutab

Investeringen i varmekedler på biomasse skyldes, at værkejerne skal søger andre produktionsformer end naturgas, da grundbeløbet – som gør fyring med naturgas fordelagtig – udløber i 2018. Det skriver Dansk Energi.

Opfordringen om støtte til varmepumper er fordelagtig for staten, da varmepumperne kører på strøm, hvilket der er afgift på. Derfor skaber satsningen på varmekedler et provenutab for staten.

Dansk Energi argumenter, at støtten til varmepumper vil være tjent hjem over en kort årrække netop på grund af afgiften på strøm.

– Staten vil tjene et tilskud til varmepumper hjem igen i løbet af højst otte år, fastslår Lars Aagaard.

Anlægstilskud

Dansk Energi foreslår et anlægstilskud på 30 procent af anlægsinvesteringen i en stor varmepumpe for et decentralt kraftvarmeværk. I alt vurderes det samlede tilskud, som vil accelerere omstillingen til varmepumper, af Dansk Energi til at være mellem 200 og 400 millioner kroner over fem år.

– Forslaget giver altså på den ene side investeringssikkerhed, og gør varmeværkerne i stand til at handle. Og på den anden side minimerer det tabet for statskassen, slutter Lars Aagaard.

Relateret indhold