Stor nedbarbering af Togfonden

Regeringen udskyder de største af projekterne i Togfonden på ubestemt tid grundet de lave oliepriser.
Der har været stor polemik omkring en tredje forbindelse over Vejle Fjord, og nu har regeringen udsat projektet på ubestemt tid. Foto: Colourbox.
Der har været stor polemik omkring en tredje forbindelse over Vejle Fjord, og nu har regeringen udsat projektet på ubestemt tid. Foto: Colourbox.

De fleste projekter i Togfonden bliver nu udskudt på ubestemt tid – herunder også timemodellen, der skulle sikre kortere rejsetider mellem de største danske byer. Det viser et notat, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Det var den tidligere S-R-SF-regering, der sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti aftalte at oprette Togfonden, mens Venstre stod uden for aftalen, der blandt andet omhandlede elektrificering af strækningerne mellem de fire største danske byer samt en ny broforbindelse over Vejle Fjord.

For mig at se er denne opgave uhyre enkel. Der mangler penge, og vi er nødt til at tilpasse os virkeligheden.

Claus Hjort Frederiksen Finansminister

Togfondens mange projekter skulle finansieres gennem en øget beskatning af nordsøolien, men de faldende oliepriser har efterladt et stort hul i Togfonden, hvilket også er årsagen til, at regeringen nu har udskudt de fleste af projekterne. Dermed har en ny bro over Vejle Fjord, elektrificeringen af jernbanenettet samt en jernbane til Billund nu lange udsigter. I alt udskyder regeringen projekter for godt 21 milliarder kroner ud af aftalens 28,5 milliarder kroner.

– Der vil jeg bare sige: Pengene er der ikke. For mig at se er denne opgave uhyre enkel. Der mangler penge, og vi er nødt til at tilpasse os virkeligheden, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen til DR.

Beslutningen vækker kritik hos oppositionen, men også blandt flere jyske Venstre-borgmestre er der utilfredshed med, at regeringen nu udskyder de fleste af de store anlægsprojekter, men det ændrer ikke på sagen for Claus Hjort Frederiksen.

– Jeg går ud fra, at hver eneste borgmester, der kom i samme situation og ikke havde pengene, selvfølgelig ville skulle tilpasse de her ting, siger Claus Hjort Frederiksen, der i stedet peger fingre ad partierne bag Togfonden og siger, at de har stillet folk goder i udsigt for luftpenge.

Relateret indhold