Socialdemokraterne afviser lovkrav om kædeansvar

- Set i bakspejlet burde man, da kontrakterne blev lavet for seks-syv år siden, have sikret sig overholdelse af løn- og arbejdsvilkår i metrobyggeriet, siger Lennart Damsbo-Andersen
Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokraterne mener ikke, det er nødvendigt at indføre lovkrav om kædeansvar i bygge- anlægssektoren. Foto: Socialdemokraterne.
Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokraterne mener ikke, det er nødvendigt at indføre lovkrav om kædeansvar i bygge- anlægssektoren. Foto: Socialdemokraterne.

Det bliver ikke med Socialdemokraternes stemmer, der indføres et lovkrav om kædeansvar i bygge- anlægssektoren – heller ikke for offentlige projekter.

Men partiets ordfører i sager om social dumping, Lennart Damsbo-Andersen, siger til Dagens Byggeri, at han på den anden side er glad for dommen i metrosagen, hvor Cipa er blevet idømt en bod på 22 millioner kroner for underbetaling af sine medarbejdere.

Foreløbig har vi besluttet, at statslige bygge- og anlægsopgaver skal overholde ILO-konventionerne og skabe lærepladser.

Lennart Damsbo-Andersen{break}Ordfører, Socialdemokraterne

– Nu har vi set så mange sager i forbindelse med metrobyggeriet, at jeg desværre har en fornemmelse af, at vi ikke har set den sidste. Set i bakspejlet burde man, da kontrakterne blev lavet for seks-syv år siden, have sikret sig overholdelse af løn- og arbejdsvilkår. Der er vi heldigvis blevet klogere i mellemtiden, og i dag er vi mere opmærksomme på, at klausuler i de efterfølgende aftaler bliver overholdt, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Kontrolindsats

Han er ikke mindst opmærksom på behovet for en mere effektiv kontrolindsats, men samtidig peger han på, at der allerede i dag er mulighed for at skrive ind i kontrakterne, at der er kædeansvar. Altså at hovedentreprenøren hæfter for, at underentreprenører overholder danske løn- og arbejdsvilkår samt sikrer betaling af skat og moms.

– Den mulighed er der, uanset om man er privat eller offentlig udbyder. Rundt om dukker aftaler op om kædeansvar i forhold til eksempelvis lønvilkår. Det behøver vi ikke lovgive om. Det kommer helt naturligt. Foreløbig har vi besluttet, at statslige bygge- og anlægsopgaver skal overholde ILO-konventionerne og skabe lærepladser. Vi har desuden sagt til kommuner og regioner, at de skal gøre det samme. Gør de det ikke, skal de kunne forklare hvorfor. Derfor er jeg fortrøstningsfuld i forhold til, at det kommer til at køre på en ordentlig måde, fortsætter Lennart Damsbo-Andersen.

Skal være mere skarpe

Han understreger, at det gælder om at være mere “skarpe på at sikre overholdelse af de løn- og arbejdsforhold, der gælder i Danmark”.

– Vi skal samtidig sikre en kontrol af, at det også sker. Derfor er der ikke umiddelbart lovkrav på vej fra regeringen om kædeansvar. Måske i forhold til skat og moms, men ikke arbejdsforhold. Det aftaler man mellem arbejdsmarkedets parter og i forbindelse med de enkelte kontrakter, slutter Socialdemokraternes ordfører.

Relateret indhold