SMVdanmark efter nye, nedslående tal: Brug akademiker-SU på de faglærte i stedet

Ny analyse viser, at antallet af faglærte vil falde med 9 % over de næste ti år. Det vil udfordre den grønne omstilling, og SMVdanmark anbefaler derfor, at SU på kandidatuddannelserne omlægges til lån, og pengene investeres i flere faglærte.
For mens antallet af faglærte, heriblandt tømrere, over de næste ti år vil falde med 9 %, stiger antallet af akademikere med 35 %. Foto: Gettyimages.
For mens antallet af faglærte, heriblandt tømrere, over de næste ti år vil falde med 9 %, stiger antallet af akademikere med 35 %. Foto: Gettyimages.

Det bliver sværere og sværere at finde en elektriker, murer eller en tømrer i fremtiden.

En analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, viser, at antallet af faglærte om ti år vil falde med ca. 80.000.

Læs også: Jagten på faglærte fortsætter – 400 elever på virtuelt byggeplads-besøg

Til gengæld vil antallet af danskere en lang, videregående uddannelse stige med 151.000.

– Hvis man mener, at lang uddannelse er bedre end knap så lang uddannelse, så må man jo glæde sig over tallene. Men det vil være en fejl. For udviklingen er meget bekymrende, og den vil give os en række store, konkrete problemer i fremtiden, siger Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark.

De mange færre faglærte vil blandt andet gøre det svært at gennemføre energieffektivisering og den grønne omstilling, påpeger han:

– Politikernes ambitioner og milliardstore bevillinger gør det ikke alene. Uden tilstrækkeligt med faglærte til at udføre opgaverne kan det ikke lade sig gøre for eksempel at nå målet om CO2-reduktion. Allerede i dag giver manglen os udfordringer, og det bliver kun værre.

Talte erhvervsuddannelser ned for 25 år siden

Martin Kyed mener, at problemer startede for flere årtier siden:

– Desværre begik vi den brøler for ca. 25 år siden, at vi begyndte at tale erhvervsuddannelserne ned og ophøje de lange videregående uddannelser til det eneste, vi havde brug for i fremtiden. Det uddannelsessnobberi har naturligvis præget de unges uddannelsesvalg og har også kunnet ses i manglende investeringer i erhvervsskolerne. Det kan man roligt kalde et fejlskud, der svier til os nu, og analysen viser, at vi slet ikke har fået vendt den udvikling, siger han.

Skal have kæmpe saltvandsindsprøjtning

Cheføkonomen foreslår, at erhvervsuddannelserne får en kæmpe økonomisk saltvandsindsprøjtning, så uddannelserne bliver mere attraktive i form af moderne maskiner, gode miljøer og veluddannede lærere. Pengene skal findes ved at gøre Statens Uddannelsesstøtte, SU, til en låneordning for de studerende på overbygningen.

Den gruppe, der vokser næstmest efter akademikerne, er dem med en mellemlang uddannelse. Her er væksten 90.000 personer eller 16 %.

Relateret indhold