Små virksomheder har stort potentiale

Danske virksomheder foretager i stigende grad energisparende aktiviteter. Størst potentiale har de mindre virksomheder, der ønsker besparelserne tænkt ind i en bygningskontekst.
Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt mener, at de danske virksomheder forsat bør støttes i at energieffektivisere. Foto: Colourbox.
Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt mener, at de danske virksomheder forsat bør støttes i at energieffektivisere. Foto: Colourbox.

Energistyrelsen har på baggrund af flere undersøgelser påpeget, at mange danske virksomheder er godt på vej med energibesparelser. Således har tre ud af fire virksomheder foretaget energispareaktiviteter inden for de sidste fem år.

Størstedelen af energibesparelserne ses hos større og energitunge virksomheder, og det er således de mindre virksomheder, der halter. Undersøgelserne viser også, at det hos de mindre virksomheder vejer tungt, om indsatsen kan forbedre komfort, indeklima og optimering af produktionen, skriver Energistyrelsen.

Jeg er meget tilfreds med, at mange danske virksomheder har fokus på energibesparelser.

Lars Chr. Lilleholt Energi-, forsynings- og klimaminister

– Jeg er meget tilfreds med, at mange danske virksomheder har fokus på energibesparelser. Det er med til at gøre dansk erhverv mere konkurrencedygtigt – og samtidig betyder den teknologiske udvikling, at der også fremover vil være et potentiale her. Det siger Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Han mener, at de danske virksomheder forsat bør støttes i at energieffektivisere. Energistyrelsen vil på baggrund af undersøgelserne øge indsatsen med målrettede informationer og værktøjer til virksomhederne.

Manglende viden

Dykker man ned i Energistyrelsens undersøgelser, viser det sig, at Handel og Servicebranchen, der består af mange mindre virksomheder, har det største besparelsespotentiale. Besparelserne skal findes i rumvarme, belysning og køling/ventilation.

Energistyrelsens har gennem en adfærdsanalyse konkluderet, at de manglende energibesparende aktiviteter i mindre virksomheder skyldes manglende viden om tiltagene og besparelserne.

I virksomheder med under ti ansatte er der ofte ikke ressourcer til at undersøge mulighederne for energieffektiviseringer. Derfor sker energioptimeringerne først, når virksomhederne alligevel skal renovere, og da får en eksperts vurdering, skriver Energistyrelsen.

Relateret indhold