Mens andre sygehusbyggerier kæmper med økonomien, så er der mere positive toner omkring Slagelse Sygehus. Her er det lykkes at få lagt en ekstra etage på byggeriet inden for den økonomiske ramme, Regionsrådet havde bevilget.
Der betyder i praksis, at der i 2017 står et helt nybygget hus til godt 400 millioner kroner med cirka 180 nye enestuer og behandlingsrum klar til at tage imod patienterne på Slagelse Sygehus. Det er dermed Danmarks største Offentlig-Private-Partnerskab inden for sygehusbyggeri.
Vi tager kvantespring i øjeblikket. For få år siden fik vores nye akutafdeling og med dette byggeri får vi væsentligt bedre ramme at drive et moderne akutsygehus.
Vinni Breuning, {break}sygehusdirektør, Slagelse Sygehus
Det er gravide, fødende, børn og akutte medicinske patienter, der kan se frem til at flytte ind på den ekstra etage med enestuer. Sygehusdirektør Vinni Breuning glæder sig på patienternes vegne:
– Vi tager kvantespring i øjeblikket. For få år siden fik vores nye akutafdeling og med dette byggeri får vi væsentligt bedre ramme at drive et moderne akutsygehus, siger hun og henviser blandt andet til, at alt det akutte bliver samlet ét sted på sygehuset.
Byggeriet går i gang i foråret 2016 og forventes færdigt med udgangen af 2017.
OPP giver gevinst
Byggeriet bliver gennemført som et såkaldt Offentlig-Privat-Partnerskab (OPP), hvor al projektering, udførelse og efterfølgende drift og vedligeholdelse er samlet hos en privat leverandør, mens regionen blot lejer sig ind i huset for en længere periode.
Jens Stenbæk, formand for Regionsrådet, ser mange muligheder i modellen:
– Vi lægger alle risikoelementerne ud til dem, der ejer og bygger huset, så vi kan koncentrere os om det, der sker inde i huset med patienter og personale, siger han og tilføjer, at det også giver den private partner en meget god grund til at bygge ordentligt:
– Hvis de bygger godt nok fra starten, bliver det billigere for dem i det løbende vedligehold. OPP-modellen betyder, at regionen lejer sig ind hos den private udlejer, der står for den udvendige drift og vedligehold i 20 år, hvorefter regionen køber ejendommen og overtager driften af den.
MT Højgaard er totalentreprenør, mens DEAS skal stå for Facility Management, idet driftsselskabet vedrørende den nye bygning ejes ligeligt af MT Højgaard og DEAS. De finansielle partnere, som bliver ejere af bygningen, er PKA, Sampension, PensionDanmark og Industriens Pension.