Venstres transportpolitiske ordfører, Kristian Pihl Lorentzen, indrømmer over for Dagens Byggeri, at det er kommet som en ubehagelig overraskelse for forligspartierne bag en Femernbæltforbindelse, at den bliver væsentligt dyrere end forventet, og han kræver nu alle tal på bordet, før Folketinget til efteråret tager endelig stilling til, om projektet skal gennemføres.
– Vi er selvfølgelig alle ærgerlige over de meget høje anlægspriser, der er kommet på bordet. Prisen for at bygge kyst-til-kyst forbindelsen bliver ni milliarder kroner dyrere, end vi havde regnet med. Derfor har vi iværksat, at prisen skal sættes ned. Der er forskellige knapper at skrue på. Eksempelvis kan vi forlænge anlægsperioden, hvilket vil kræve mindre kapacitet på den fabrik, der skal etableres til at støbe tunnel-elementerne. Derudover søger vi EU om tilskud fra TNT-midlerne, og der afventer vi også et svar. Når vi har alle disse oplysninger på bordet, kan vi i efteråret 2015 vurdere, om vi skal trykke på knappen eller ej, siger Kristian Pihl Lorentzen til Dagens Byggeri.
Hvis EU mod forventning ikke vil yde et tilskud på 18 procent af den samlede anlægssum, er projektet alvorligt truet.
Kristian Pihl Lorentzen Transportpolitisk ordfører, Venstre
Grydeklar løsning
Han mener dog, at det er for voldsomt at sige, at Femernforbindelsen er i fare. Men han understreger, at man venter med at trykke på knappen, til der er fuldt overblik over økonomien.
– Hvis EU mod forventning ikke vil yde et tilskud på 18 procent af den samlede anlægssum, er projektet alvorligt truet. Så vil økonomien blive meget anstrengt. Men meget tyder på, at projektet er højt prioriteret i EU, fordi det har grænseoverskridende karakter. Ser man på Europa-kortet, giver det god mening, og derfor er jeg optimist. Men TNT-midlerne er reduceret efter, at Juncker-planen er kommet på banen. Vi er nødt til at have en sikkerhedsventil, men anlægsloven fremsættes nu, så vi i løbet af foråret kan give den en ordentlig behandling. Det betyder dog ikke, at projektet er igangsat. Det hele gøres grydeklart, så vi forhåbentlig kan vedtage loven endeligt, når vi når frem til efteråret, siger Kristian Pihl Lorentzen.
Ingen penge fra Storebælt
Der har fra flere sider været rejst tvivl, om det i sidste ende er storebæltstrafikanterne, der kommer til at betale regningen, hvis Femernbæltforbindelsens økonomi skrider, men det afviser Kristian Pihl Lorentzen.
– Der er ingen planer om at overføre penge fra Storebæltsforbindelsen til Femernforbindelsen. Det er selvstændige aktieselskaber med vandtætte skotter imellem. Det har hele tiden været forudsætningen for Femernforbindelsen, at den skal være selvfinansierende med brugerbetaling. Der skal ikke tilføres penge fra hverken Storebælt eller Øresund, slutter Venstres transportpolitiske ordfører.