Seneste søgetal understreger, at erhvervsuddannelserne nu skal styrkes

De seneste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at kun hver femte unge der forlader folkeskolen søger ind på en erhvervsuddannelse - det er et wake-up call til regeringen.

Ud af ca. 66.000 elever, valgte 72 procent at søge ind på en gymnasial uddannelse, mens 20 procent søgte en erhvervsuddannelse. De resterende har enten søgt FGU, STU eller helt forladt uddannelsessystemet, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.

De unges søgemønstre er dermed de samme, som de har været de seneste tre år.

Et wake-up call

I Danske Byggecentre håber vi, at regeringen vil behandle søgetallene som et wake-up call og styrke erhvervsuddannelserne så vi kan få vendt udviklingen.

jeg er selvsagt ærgerlig over de uændrede søgetal på erhvervsuddannelserne og håber, at vi fremover vil se flere unge søge mod erhvervsuddannelserne. Samfundet står overfor en grøn omstilling, og her er faglært arbejdskraft altafgørende.

Det synes jeg, vi skal blive bedre til at fortælle de unge. Vi ved, at unge i højere grad motiveres af at gøre en positiv forskel, og det kan lade sig gøre med en erhvervsuddannelse.

Erhvervsskolerne er det sikre valg

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, vil der i 2030 mangle næsten 100.000 faglærte. Skal vi vende udviklingen er det vigtigt, at de unge gøres opmærksom på, at erhvervsuddannelserne er det sikre valg.

Med en erhvervsuddannelse i hånden er jobmulighederne mange og vilkårene gode. Det tror jeg desværre, at mange unge forbinder med en gymnasialuddannelse, og derfor skal vi i branchen blive bedre til at understøtte fortællingen om erhvervsskolerne som det sikre valg.

De seneste tal viser, at over 7.000 unge fra hver årgang ikke er i gang med uddannelse fire år efter, at de har fået studenterhuen. De vælger i overvejende grad gymnasiet fordi det er det “normale” at gøre og kommer ikke længere i systemet fordi de er bange for “låse” sig til en specifik branche og stilling.

For denne gruppe af unge, ville en erhvervsuddannelse være svaret. Med en erhvervsuddannelse er du aldrig låst, da man altid kan videreuddanne sig.

Sætter handling bag ordene

I Danske Byggecentre forsøger vi, at ændre de unges billede af branchen med vores rekrutteringskampagne.

Vi er en branche i vækst og vores medlemmer kan altid bruge flere elever.

Derfor håber vi, at vi med vores rekrutteringskampagne kan få endnu flere unge til at søge en spændende elevplads i et byggecenter.

Relateret indhold