Send flere iværksættere, tak

Fleming Frederiksen, formand for Arbejdsgiverne.
Fleming Frederiksen, formand for Arbejdsgiverne.

Her i april skal jeg være dommer ved DM i entreprenørskab. En konkurrence hvor elever fra hele landet lærer at omsætte idéer til praksis. Det er Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise, som arrangerer konkurrencen, hvor vinderne går videre til Europamesterskabet.

Young Enterprise støtter op om udvikling af entreprenørskab på alle niveauer og elevernes idéer spænder fra social innovation til tekniske produkter. Og der er meget at glæde sig over. De unge er både kreative, nytænkende og modige. De mangler selvfølgelig noget erfaring, men der er et godt fundament at bygge videre på.

Her har vi fat i noget virkelig essentielt. Det handler om trangen til at skabe. At se sine idéer blive til virkelighed, vokse og tage form. Og det bliver en hel del lettere, hvis man får det ind under huden allerede som ung. Forskningen peger også på, at undervisning i iværksætteri har størst effekt, hvis den starter allerede i folkeskolen.

Men der er desværre en masse andre ting, som unge skal mestre og forholde sig til i dag. Måske man skulle rydde lidt op i den kasse af forventninger, og prioritere de aktiviteter højere, som kan være med til at skabe merværdi for produktionsdanmark. Det vil højne chancen for, at vi har mere at leve af i fremtiden. Så kan vi altid finde tid til at undersøge, om de har x-faktor.

Et modigt valg

Selvfølgelig er der brug for forskellige kompetencer, og mange som intet har at gøre med entreprenørskab. Men jeg tror, at både økonomiske vismænd og de fleste politikere vil være enig med mig i, at Danmark godt kunne bruge lidt flere iværksættere. Og de kommer ikke altid ud af det blå. De skal ofte dyrkes, og derfor skal vi have meget mere fokus på initiativer som Young Enterprise.

At blive selvstændig er et valg, der kræver noget mod. Du har som ung valget mellem det relativt sikre lønmodtagerjob med en fast månedlig indtægt, løn under sygdom og barsel og en arbejdsgiverbetalt pensionsopsparing. Vil du være selvstændig, skal du derimod ofte satse alt, hvad du har for at rejse den fornødne kapital. Skal vi have flere unge til at vælge iværksættervejen, er der derfor god brug for initiativer, der sælger alt det lækre ved det. Det gør man bedst ved tidligt at lade dem mærke glæden ved at skabe noget selv.

Relateret indhold