Sampension skyder penge i jordvarme

Har købt 10 % af det AP møller-ejede Innargi - der skal i gang med Europas største geotermiske anlæg i Aarhus.
Varme hentes op fra 1-3 km nede i jorden og sendes videre ud i fjernvarmenettet - vindmøllestrøm kan bruges til at drive anlæggene, som derved bliver en 100 vedvarende energikilde. Foto: Getty Images.
Varme hentes op fra 1-3 km nede i jorden og sendes videre ud i fjernvarmenettet - vindmøllestrøm kan bruges til at drive anlæggene, som derved bliver en 100 vedvarende energikilde. Foto: Getty Images.

Jordvarme er udsat til at blive det næste danske energieventyr. Den form for jordvarme, som udvindes i store geotermiske anlæg, hvor varmen hentes langt ned i undergrunden.

Teknologien hører til i afdelingen for bæredygtig og vedvarende energi, som skal omstille Danmark fra fossile energikilde til grøn energi og samtidig accelerer uafhængigheden af russisk gas.

Det er en teknologi, som der skal investeres kraftigt i de kommende år, og pensionsselskabet Sampension har netop meddelt, at de nu investerer i Innargi. Det sker gennem selskabet NRGi Renewables, der har indgået en aftale om køb af en ejerandel på 20 pct. af Innargi.

Sampension ejer 49%, mens NRGi ejer 51% af NRGi Renewables.

En bid af Europas største geotermi-anlæg.

Innargi er stiftet af A.P. Møller Holding og står foran at skulle etablere EU’s største anlæg inden for geotermi i Aarhus. Målet er, at anlægget kan levere 20 pct. af fjernvarmen i Aarhus i 2030 – det svarer til 35.000 huse. Ifølge Innargi er det muligt at 600.000 husstande eller 30% af Danmarks fjernvarme kan dækkes med geotermianlæg.

Innargi har også vundet licenserne til geotermi i hovedstadsområdet.

– I Sampension har vi et stort fokus på at bidrage til den grønne omstilling, hvilket vil kræve en fremtidig kombination af en række forskellige teknologier inden for bæredygtig energi. Her har geotermi et kæmpe potentiale i forhold til at kunne bidrage til grøn fjernvarme i både

Danmark og flere europæiske storbyer, siger Torbjørn Lange, chef for ejendomme og infrastruktur i Sampension.

Geotermi er baseret på den vedvarende varmeenergi fra jordens indre og er således en meget stabil vedvarende energikilde modsat f.eks. sol og vind, der har varierende produktion. 1-3 km nede i Danmarks undergrund er der mange steder 60-80 grader varmt vand. I et geotermisk anlæg pumpes vand ned i undergrunden, opvarmes og overføres til fjernvarmenettet, hvorefter det afkølede vand pumpes ned igen i et lukket system.

Et led i Sampensions grønne investeringer

– Med investeringen er vi nu medejere af forskellige platforme inden for både sol, vind, biogas og geotermi og har dermed en solid portefølje af eksisterende bæredygtige energiaktiver. Det betyder samtidig, at vi står rigtig godt rustet til at kunne investere yderligere og bredt funderet i den nødvendige videreudvikling af grøn energi i Danmark og Europa, siger Torbjørn Lange.

I øjeblikket findes der tre mindre geotermianlæg i Danmark: Sønderborg, København og Thisted. De geotermiske anlæg kobles på fjernvarmeforsyningen. Den er 64 % af den de danske husstande har fjernvarme som opvarmningskilde.

De geotermiske anlæg er små og fylder blot 600-700 kvadratmeter og de er støjfrie. Innargi foreslår selv, at lade anlæggene indgå som dele af rekreative anlæg i de byer, hvor de anlægges.

Relateret indhold