Sådan vil Aalborg Portland nå målet: Politikere, gør noget!

Aalborg Portland forpligter sig med "Roadmap for bæredygtig cementproduktion i Danmark" til et CO2-reduktionsmål på 30 procent frem mod 2030.
Fire tiltag kan sikre en stor CO2-reduktion. De er alle af politisk karakter. Foto: Aalborg Portland.
Fire tiltag kan sikre en stor CO2-reduktion. De er alle af politisk karakter. Foto: Aalborg Portland.

Aalborg Portland, Danmarks eneste cementproducent, sætter et tungt aftryk i landets CO2-regnskab. Det skal der nu laves om på, fremgår det af en pressemeddelelse fra virksomheden.

I “Roadmap for bæredygtig cementproduktion i Danmark” forpligter Aalborg Portland sig til at reducere CO2-udledningen med 30 procent frem mod 2030. Det vil betyde en årlig besparelse på 660.000 tons CO2 sammenlignet med udledningen i dag.

– Vi har sat os et ambitiøst, men realistisk mål med 30 procent CO2-reduktion i 2030, som vi kan nå med de nuværende betingelser. Hvis rammevilkårene og de politiske beslutninger tillader det, kan vi reducere endnu mere frem mod den nationale målsætning om en 70 procent CO2-reduktion i 2030, siger direktør Michael Lundgaard Thomsen.

Visionen går dog videre end at kunne levere CO2-neutral cement i 2030, oplyses det. Faktisk skal al cementproduktion i Danmark være CO2-neutral i 2050.

Visionen er imidlertid afhængig af en række politiske rammevilkår og beslutninger, lyder meldingen fra Aalborg.

Fire veje til målet

Aalborg Portland peger konkret på fire områder, der skal give en 70 procents reduktion:

1) Adgang til CO2-neutrale brændsler til konkurrencedygtige priser2) Statslig støtte til CO2-fangst3) Stimulering af efterspørgslen på bæredygtige løsninger med grønne krav i offentlige udbud4) Undgå konkurrenceforvridende særafgifter, som for eksempel en national CO2-afgift, for at give økonomisk råderum til investeringer i grøn omstilling.

Udklip: Roadmap for bæredygtig cementproduktion i Danmark.
Udklip: Roadmap for bæredygtig cementproduktion i Danmark.

Cementproducenten oplyser selv, at fabrikken i Aalborg allerede i dag er blandt verdens mest ressourceeffektive.

CO2 som ressource

I pressemeddelelsen hedder det, at Aalborg Portland i fremtiden vil kunne gå fra CO2-neutral til CO2-negativ cementproduktion. Det skan ske, hvis CO2-udledningerne reduceres med 100 procent, og hvis virksomheden fortsat leverer bæredygtig overskudsvarme til borgerne i Aalborg Kommune, fjernkøling til virksomheder og supersygehus i nærområdet samt nyttiggør restprodukter fra andre industrier som alternative brændsler og råmaterialer i cementproduktionen.

Konkret kan overskudsvarme fra fabrikken i Aalborg på sigt opvarme 75.000 husstande i nærområdet, og allerede i dag genanvendes mere end 600.000 tons restprodukter fra andre industrier som alternative brændsler, der erstatter en tilsvarende mængde fossile brændsler.

Udklip: Roadmap for bæredygtig cementproduktion i Danmark.
Udklip: Roadmap for bæredygtig cementproduktion i Danmark.

Med andre ord: CO2 fra sværindustrien kan blive en værdifuld ressource i produktionen af fremtidens grønne brændsler til flyindustrien og den tunge transport.

– Vores grønne omstilling handler derfor ikke kun om cement og CO2, da vi med vores cirkulære samarbejder kan bidrage aktivt til den grønne omstilling i hele Danmark. Men det er klart, at hvis en så vidtrækkende vision om CO2-negativ cement kan få politisk opbakning, vil Aalborg Portland kunne blive en af de mest bæredygtige cementproducenter i verden, hvilket indebærer et betydeligt eksportpotentiale. Det vil samtidig sikre Danmark en grøn førertrøje inden for et af de mest fundamentale områder i byggeindustrien, udtaler Michael Lundgaard Thomsen.

Relateret indhold