Rullende træværksteder skal kapre unge

Alt for få unge vælger i dag at tage en træfaglig erhvervsuddannelse. Det vil et nyt samarbejde ændre på.
Projektleder for 'Woodlab on Wheels,' Jesper Trap, underviser her 8. klasse på Humlebæk Skole. Projektet består af en karavane med fem biler, fem trailere med små værksteder og et mobilt snedker-/tømrerværksted, der i løbet af skoleåret ruller ud til Nordsjællandske folkeskoler for at undervise elever i 6.-10. klasse i tømrer- og snedkerfagene. Foto: Festool.
Projektleder for 'Woodlab on Wheels,' Jesper Trap, underviser her 8. klasse på Humlebæk Skole. Projektet består af en karavane med fem biler, fem trailere med små værksteder og et mobilt snedker-/tømrerværksted, der i løbet af skoleåret ruller ud til Nordsjællandske folkeskoler for at undervise elever i 6.-10. klasse i tømrer- og snedkerfagene. Foto: Festool.

Flere unge skal arbejde med træ. Det mener i hvert fald hos U/Nord – Uddannelser i Nordsjælland, Trælast & byggecenter Johannes Fogs Fond og Festool. Sammen vil trekløveret styrke rekrutteringen med projektet ‘Woodlab on Wheels’, oplyser de i en fælles pressemeddelelse.

De første folkeskoleelever fra Fredensborg, Gilleleje, Ølstykke og Humlebæk har netop haft besøg af ‘Woodlab on Wheels’. Projektet består af en karavane med fem biler, fem trailere med små værksteder og et mobilt snedker-/tømrerværksted, der i løbet af skoleåret ruller ud til Nordsjællandske folkeskoler for at undervise elever i 6.-10. klasse i tømrer- og snedkerfagene.

– Formålet er at vække elevernes interesse for at tage en træfaglig uddannelse efter folkeskolen. Projektet skal på en virkelighedsnær måde give eleverne en oplevelse af og konkret viden om, både hvad det vil sige at arbejde som snedker og tømrer, og hvordan uddannelserne foregår, siger Jesper Trap fra Hillerød Tekniske Skole, der er projektleder for ‘Woodlab on Wheels’. Han tilføjer:

– Vi ønsker at fortælle og vise de unge og deres forældre, at håndværkerfaget er en spændende karrierevej, som giver masser muligheder for at videreuddanne sig efterfølgende.

Tømrer og snedker for en dag eller to

Når ‘Woodlab on Wheels’ ruller ud til eleverne med de mobile værksteder, bliver eleverne undervist af en faglært håndværker.

– Vi møder eleverne i deres egne omgivelser og stiller alle materialer og faciliteter til rådighed. På den måde bliver eleverne ikke bare oplyst om erhvervsuddannelsernes muligheder, men de får også tid til at fordybe sig i en krævende opgave på vores mobile værksted for at få en oplevelse af, hvordan arbejdet som håndværker foregår i praksis, lyder det fra Jesper Trap, som selv er uddannet snedker.

Gennem forløbet skal eleverne arbejde med træ og fremstille et nyt produkt. Eleverne på 6.-7. klassetrin skal bruge en hel dag på opgaven, mens 8.-10. klassetrin er beskæftiget over to skoledage.

‘Woodlab on Wheels’ besøger 22 folkeskoler i Nordsjælland og er allerede fuldt booket for resten af skoleåret med en pæn venteliste.

Effekt om nogle år

Både hos Festool, der sponserer el-værktøjer til projektet, og Trælast & byggecenter Johannes Fogs Fond, der er hovedsponsor, er man spændt på projektet.

– Vi har valgt at støtte projektet, da der – udover vigtigheden i at få flere unge til at få smag for håndværkerfagene – også er mange nytænkende elementer indbygget i projektet, siger PR-ansvarlig fra Festool, Rikke Geert, og fortsætter:

– Det bliver vildt spændende at følge, og vi glæder os til at høre reaktionerne fra skoleelever, lærere og forældre.

Om charmeoffensiven giver resultater, må tiden vise, men Jesper Trap er optimist.

– Vi forventer og håber, at vi i løbet af et par år og fremover kan måle en effekt på, hvor mange elever, der søger ind på de træfaglige erhvervsuddannelser i Nordsjælland.

Relateret indhold