Rigtig belysning giver roligere børn

Det helt rigtige lys giver gladere og roligere børn. Det vurderer flere daginstitutioner, der har eksperimenteret med forskellige lyskilder og placeringen af dem.
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Den rigtige belysning har indvirkning på børns trivsel, og den bør derfor i langt højere grad indgå i planlægningen af eksempelvis nye daginstitutioner. Det mener Jette Hülsen, der har været leder på den selvejende institution Louis Petersens Børnegård på Frederiksberg i 30 år. Her har man i en årrække eksperimenteret med at inddrage lyset i pædagogikken.

I øjeblikket er institutionen i gang med en større udvidelse, hvor lyset blandt andet er i fokus.

… vi begyndte med at indrette en enkelt stue og oplevede også, at børnene blev roligere og støjniveauet faldt mærkbart.

Jette Hülsen Louis Petersens Børnegård

– Jeg deltager selv i alle byggemøder for at sikre, at rammerne bliver helt rigtige, og det handler blandt andet om lys. Jeg sikrer, at lampeudtag placeres rigtigt, og at vi har nok af dem. Blandt andet har vi fået 14 ekstra lampeudtag i nogle overdækkede områder, fortæller hun.

Det er firmaet ABC Lys, der leverer lyskilderne til daginstitutionen. Her har man i årevis arbejdet med korrekt belysning i daginstitutioner.

– De havde gode resultater og erfaringer, så vi begyndte med at indrette en enkelt stue og oplevede også, at børnene blev roligere og støjniveauet faldt mærkbart, fortæller Jette Hülsen.

Lys skaber rum

Oprindeligt blev daginstitutionen inspireret af Børnehuset Reden, der også havde eksperimenteret med lyssætningen som en aktiv del af pædagogikken.

Jette Hülsen oplevede, at man ved hjælp af lys kunne dele rummet op i mindre rum, som hver især understøttede forskellige aktiviteter som for eksempel højtlæsning i sofaen, leg på gulvet eller tegning ved bordet.

Med den nye ombygning af Louis Petersens Børnegård er det ønsket, at lyset i langt højere grad skal danne ramme om børnenes leg og trivsel.

– Gennem årene har vi udskiftet alle lamper til ABC Lys og indrettet os efter princippet om, at lyset skal være et centralt element i indretningen og aktivt understøtte vores pædagogik, siger Jette Hülsen.

Firmaet ABC Lys leverer enten lys med halogen- eller LED-lyskilder, og lamperne kan levere blændfrit lys med meget høj farvegengivelse svarende til Ra98, som er langt over lovkravet.

Relateret indhold