Rekordhøje gaspriser vil få salget af varmepumper til at stige yderligere

I 2021 steg salget af varmepumper med over 50 % i forhold til året før. Med den stigende usikkerhed for fremtidens gasforsyninger forventer Tekniq Arbejdsgiverne, at danskerne vil købe endnu flere varmepumper.
Foto: Tekniq Arbejdsgiverne.
Foto: Tekniq Arbejdsgiverne.

– Det er en temmelig markant udvikling og understreger med al tydelighed, at danskerne er klar til den grønne omstilling, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, som reaktion på de nye tal fra Energistyrelsen.

De viser, at der i 2021 blev solgt knap 24.000 luft-vand- og væske-vand-varmepumper og knap 50.000 luft-luft-varmepumper svarende til en samlet stigning på 56 % i forhold til året før.

Tilskud en kærkommen håndsrækning

Troels Hartung begrunder blandt andet stigningen med, at muligheden for at få støtte via Bygningspuljen eller Håndværkerfradraget været en kærkommen håndsrækning til mange boligejere, når de overvejede, om det var på tide at udskifte oliefyr eller naturgas med en mere miljøvenlig og økonomisk løsning:

– Faktisk så er salget af luft-vand- og væske-vand-varmepumper nu væsentligt større end salget af naturgasfyr. Med de nye tal har salget af disse pumper desuden fået et gevaldigt løft i forhold til udviklingen de seneste seks år, hvor den gennemsnitlige, årlige vækst har været på 30 %, siger han.

Leveranceproblemer gav nye muligheder

Ifølge Troels Hartung kunne salget have ligget endnu højere i 2021, end det blev tilfældet, da leverandørerne i en stor del af året har haft svært ved at levere det ønskede antal varmepumper. Dog får de fleste installeret deres varmepumpe uden at opleve leveranceproblemer, understreger han:

– Vi hører fra mange af vores medlemmer, at de selv finder nye leverandører for at kunne dække efterspørgslen. Dette stemmer overens med vores tidligere analyser – nemlig at leveranceproblemerne ville skabe muligheder for nye og mindre spillere. Generelt vil man kunne få sin varmepumpe installeret i løbet af et par måneder, hvis man beslutter sig for at skotte det gamle gasfyr med en varmepumpe.

Gasforsyningen endnu mere usikker

Trods forventning om, at salget af varmepumper i 2022 vil blive udfordret af, at Bygningspuljen er væsentligt mindre, og at man samtidig har besluttet at skrotte håndværkerfradraget, regner Tekniq Arbejdsgiverne med, at væksten vil fortsætte:- De rekordhøje gaspriser er med til at motivere skiftet væk fra gasfyr. De høje gaspriser forventes at fortsætte mindst et år endnu – samtidig med at situationen i Ukraine gør gasforsyningen endnu mere usikker. For en typisk husejer kan det derfor godt betale sig at skifte gasfyret ud med varmepumpe, også selv om man ikke kan få tilskud, da den lavere varmeregning mere end opvejer det manglende tilskud, vurderer Troels Hartung.

Relateret indhold