Det sjællandske erhvervsliv og Region Sjælland har allerede investeret massivt i Femern-forbindelsen, så der kan skabes jobs til danskere i byggeperioden. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse, hvor man kalder det for meget uheldigt, at byggeriet nu er løbet ind i nye forsinkelser, som det netop er kommet frem.
Det er indvendinger og klager, der er kommet fra blandt andet adskillige tyske borgergrupper og naturbeskyttelsesforeninger, som er årsag til yderligere forsinkelse af den endelige tidsplan for Femern-forbindelsen.
Jens Stenbæk, regionsrådsformand i Region Sjælland, peger på, at det har store konsekvenser for Region Sjælland med endnu en forsinkelse.
– Det er stærkt problematisk for de mange sjællandske virksomheder, som har forberedt sig i årevis på Femern-forbindelsen. I Region Sjælland er vi allerede i startblokkene. Innovationsmiljøerne er bygget op og som region har vi investeret mere end 40 millioner kroner i at forberede virksomhederne og deres medarbejdere på at kunne deltage i byggeprojektet. Vores uddannelsesinstitutioner har længe været i gang med at uddanne folk til arbejdsopgaverne på Femern-byggeriet. At vi nu får endnu en forsinkelse på projektet er stærkt uheldigt. Vi har behov for, at den danske trafikminister tager denne situation meget alvorligt, siger han.
Fremryk anlægsarbejder
Jens Stenbæk opfordrer transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen til at lægge et endnu stærkere pres på sin tyske trafikministerkollega. Samtidig bør den danske regering fremrykke nogle af de anlægsarbejder, som skal forberedes i forbindelse med Femern-forbindelsen. Det drejer sig om veje og togbaner.
– Vi vil i Region Sjælland bede om et hurtigt møde med trafikministeren, så vi kan finde nogle veje til at holde momentum på den danske side i forhold til Femern-projektet. Det værste der kan ske er, at troen på Femern-forbindelsen begynder at vakle hos virksomhederne, lyder det fra Jens Stenbæk.
Han understreger, at Femern-forbindelsen vil betyde alverden for den sydlige del af Region Sjælland, der i dag kæmper med høj ledighed og lave vækstrater.
– Betydningen af Femern-forbindelsen kan ikke overvurderes for vores del af landet. I en årrække vil sænketunnelen skabe global interesse, og den vil samle højt kvalificerede medarbejdere og en række innovative virksomheder på hele Sjælland og Lolland-Falster. Alene byggeriet af tunnelen vil give 55.000 jobs i Femern-regionen. Det her handler om at skabe vækst og arbejdspladser, siger han.
Vækst for Danmark
Jens Stenbæk understreger, at Femern-forbindelsen vil betyde vækst og arbejdspladser for hele Danmark. Det er således ikke alene Region Sjælland, som kommer til at høste frugterne af Femern-forbindelsen, mener han.
– Når tunnelen står færdig anslås det, at togtrafikken til Hamborg vil seksdobles. Det vil tage to en halv time at køre i tog fra København til Hamborg. Dermed bliver også hovedstaden og resten af Østdanmark forbundet til det europæiske kontinent. Der er slet ingen tvivl om, at det vil få helt afgørende betydning for væksten i Danmark.
Femern-projektet, der skal forbinde Rødbyhavn med den tyske ø Femern, kommer til at tage mindst otte år at bygge, når alle godkendelser og endelig tidsplan er på plads.