Realdania vil vide mere om børnesved og prutter

Forskere på Aarhus Universitet undersøger, hvordan prutter, sved og kuldioxid påvirker børns indlæringsevne og sundhed.
Pressefoto: Colourbox.
Pressefoto: Colourbox.

Realdania har igangsat et forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan børns sundhed og indlæringsevne påvirkes af prutter, sved og kuldioxid.

Det bliver Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der står for undersøgelserne. Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.

På Aarhus Universitet har de et kammer, hvor indemiljøet kan kontrolleres nøje. Her skal de i alt 36 deltagende børn i alderen 10 til 12 overnatte tre gange i løbet af de kommende måneder sammen med en eller to af forældrene.

Børnene overnatter i grupper af 6-8 og ankommer til klimakammeret kl. 18 om aftenen, og forlader det først igen om morgenen kl. 7, når de skal i skole.

Lektor Søren K. Kjærgaard, der er fra Institut for Folkesundhed og projektleder på forskningsprojektet, siger:

– Vi vil undersøge, om indemiljøet i et børneværelse kan påvirke søvnkvaliteten, og især om det påvirker evnen til at lære. Indlæringsevnen bliver målt med særlige standardiserede tests hentet fra psykologien, og søvnkvaliteten bliver målt med armbåndsure, der kan måle forskellige søvnstadier.

– Vi vil ikke kun måle lige før og efter søvnperioden, men også ved middagstid dagen efter på børnenes skole for at se, om en effekt varer ved. Vi forventer at kunne påvise om, indeluften påvirker både søvnkvalitet og indlæring, om dette hænger indbyrdes sammen, men også om det er kuldioxiden – eller populært sagt prutterne – der betyder mest, siger Søren K. Kjærgaard.

Børn påvirkes mest

Vores egen krop og dens funktioner forurener luften, vi indånder i vores hjem. Det gælder også på børneværelset, hvor undersøgelser viser, at mængden af CO2 og såkaldte bioeffluenter – det vil sige kroppens affaldsstoffer fra prutter, sved og udånding – især om natten kan blive så stor, at det påvirker børnenes sundhed og indlæring.

Børn er især udsatte for dårligt indeklima, fordi deres kroppe endnu ikke er fuldt udviklede. Præcis hvordan det påvirker dem, ved vi dog ikke så meget om, og derfor har Realdania allieret sig med en gruppe forskere på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Forskerne vil i perioden november 2017 til februar 2018 gennemføre et forskningsprojekt, der skal fortælle, hvordan det påvirker børns skoledag, hvis de om natten har sovet i et rum med for dårlig luft.

Relateret indhold