Råber vagt i gevær: Byggeskadefonden finder store problemer med puds på isoleringen efter få år

Godt halvdelen af de almene nybyggerier, som Byggeskadefonden har efterset, har afskalninger, revner eller huller i pudslaget.
Her ses en fugtskade på en bygning med puds på isolering. Facadepudsen er ført helt ned under terræn, hvormed både puds og armeringsnet virker som væger, der suger fugt.
Her ses en fugtskade på en bygning med puds på isolering. Facadepudsen er ført helt ned under terræn, hvormed både puds og armeringsnet virker som væger, der suger fugt.

Udvendig facadeisolering med pudset overflade – også kaldet ‘puds på isolering’ – er udbredt i dansk byggeri, både som prisbillig facadeløsning på nybyggeri og som udvendig efterisolering ved bygningsrenovering.

Men metoden har store udfordringer:

De seneste 10 år har Byggeskadefonden udført eftersyn af 275 almene nybyggerier og renoveringer med puds på isolering, og fondens gennemgang af disse eftersyn viser, at der i cirka halvdelen af byggerierne er revner, afskalninger eller huller i pudslaget ved 1-års eller 5-årseftersynet.

Der er tale om både større eller mindre skader.

Reparationer i facadepudsen er svære at udføre, så de ikke kan ses. Bygningen her er under 10 år gammel.
Reparationer i facadepudsen er svære at udføre, så de ikke kan ses. Bygningen her er under 10 år gammel.

– Byggeskadefonden har på grund af de eftersyn, fonden udfører af almene byggerier, mulighed for at råbe vagt i gevær, når vi ser løsninger, der volder vanskeligheder. Det er vores vurdering, at puds på isolering kan volde problemer i alle typer byggerier uanset ejerform, siger Morten Søegaard-Larsen, der er driftsdirektør i Byggeskadefonden.

I blot en fjerdedel (24 %) af byggerierne er der ikke registeret svigt eller skader i facadeløsningen ved eftersyn.

En ofte risikobehæftet løsning

Hyppigheden af svigt eller skader ved puds på isolering er den samme ved nybyggeri og renovering, viser gennemgangen:

– Vi må konstatere, at puds på isolering generelt volder vanskeligheder. Derfor anser vi det for at være en løsning, der ofte vil være risikobehæftet, siger Jens Dons, der er teknisk chef i Byggeskadefonden.

Som en væge, der suger fugt

Ifølge den tekniske chef skyldes problemerne, at puds på isolering består af en såkaldt et-trins-løsning, som er sårbar overfor slag og andre belastninger. Derfor kan der nemt og hurtigt opstå revner og afskalninger i overfladen og dermed vandindtrængning i konstruktionen, særligt hvis pudslaget ikke er udført korrekt.

Derudover gør det fugtige danske vejr det ofte svært, hvis ikke ligefrem uegnet, at arbejde med puds på isolering.

Og så bliver håndværkernes arbejde ikke lettere af, at samlingsdetaljerne er mangelfuldt beskrevet i mange projekter med puds på isolering, lyder det fra Jens Dons:

– Puds på isolering er særligt sårbar ved gennembrydninger og samlinger. Endnu værre bliver det, hvis isoleringen går ned til terræn. Vi har endda set eksempler på, at isoleringen er ført under terræn, så den virker som en væge, der suger fugt.

Godt, hvis facaden ikke gennembrydes

Jens Dons påpeger dog også, at der situationer, hvor puds på isolering kan være en velegnet løsning.

Særligt i tilfælde, hvor facaden ikke gennembrydes af for eksempel vinduer og døre, og hvor overfladen ikke udsættes for større mekaniske belastninger:

Og hvordan kan dét så være?

– Det kan være ved efterisolering af brandgavle og ydervægge med store, ubrudte flader, som fra 1. sal og op ikke bliver påvirket af slag og lignende. Blot som eksempel, svarer Jens Dons.

Relateret indhold