Formanden for Dansk Byggeri i Nordjylland, entreprenør Knud Kristensen, der i øvrigt også er borgmester i Vesthimmerland Kommune, ville ikke acceptere en bøde fra Arbejdstilsynet, da han var i gang med at opføre racerkøreren Tom Kristensens nye bolig i Hobro.
Selv om næsten alle opfordrede ham til at ‘klappe hælene i’ og ‘betale ved kasse 1’, stod han fast på, at bøden var urimelig. Og det betalte sig, idet han blev frifundet, da sagen blev ført i retssystemet.
På trods af det skulle vi trækkes gennem retssystemet, og selv om vi vandt sagen, fik vi intet godtgjort.
Entreprenør Knud Kristensen Fmd. Dansk Byggeri Nordjylland
Han fortæller til Dagens Byggeri, at byggeriet var lidt atypisk, fordi facaderne støbes op, og der derfor var stilladser både ind- og udvendigt.
– Der må kun være 30 centimeter fra stilladset og ind til forskallingen, men Arbejdstilsynet målte sig frem til, at afstanden var 34 centimeter ved fundamentet. De påstod så, at der seks meter oppe også var 34 centimeter i afstand, men vores mand, der havde rejst stilladset, stod fast på, at der kun var 30 centimeter, forklarer Knud Kristensen.
‘Farlig’ situation
Den afstand kostede en bøde på 25.000 kroner plus et tillæg på 15.000 kroner, fordi virksomheden har flere end 60 ansatte – plus 5.000 kroner, fordi det var en ‘farlig’ situation.
Knud Kristensen måtte selv føre sagen og forklarede i retten, hvad der blev bekræftet af Arbejdstilsynet, at man ikke fra myndighedens side havde målt afstanden i seks meters højde, men vurderede nede fra jorden, at den var fire-fem centimeter mere end tilladt:
– Manden på stilladset, han vejer godt 100 kg, forklarede i retten, at der næppe var den store sandsynlighed for, at han kunne presses ned i det hul, om der var 30 centimeter eller 34 centimeter. Men han havde taget et billede med sin mobiltelefon, der dokumenterede, at afstanden kun var de lovlige 30 centimeter, fortsætter Knud Kristensen.
Intet godtgjort
Alligevel tillod Arbejdstilsynet at fremsende den store bøde, selv om Knud Kristensen også kunne dokumentere, at medarbejderne på byggepladsen havde alt det nødvendige sikkerhedsudstyr til rådighed, ligesom de var instrueret i anvendelsen:
– På trods af det skulle vi trækkes gennem retssystemet, og selv om vi vandt sagen, fik vi intet godtgjort. Vi måtte selv bruge tid på at føre sagen og forsvare os i retten. Jeg havde håbet, at der var kommet en advokat eller jurist fra Dansk Byggeri, der kunne hjælpe os, men jeg måtte alene gennem maskineriet. Heldigvis var sagen så let at forklare, at dommeren kunne forstå, hvad det handlede om. Arbejdstilsynet kunne bare have medbragt noget laserudstyr, så de kunne konstatere, at stilladset var korrekt opført, siger den nordjyske entreprenør.
For meget teori
Knud Kristensen er godt og grundigt træt af, at alt for meget foregår på et teoretisk grundlag, mens de praktiske folk mangler mange af de steder, hvor men udsteder bøder på det ene og andet beløb:
– Dertil kommer, at vores virksomhed har fået en ridse i lakken i forhold til, om vi har en grøn arbejdsmiljø smiley. Vi har brugt meget energi på – og investeret meget i – at have en grøn smiley. Den mistede vi, fordi vi ved indgangen til skurvognen havde lagt to paller oven på hinanden som trin. Det var Arbejdstilsynet meget utilfreds med, selv om pallerne var fastgjort. Vi monterede hurtigt en lille trappe, mens Arbejdstilsynet var til stede, så de kunne se, at det var bragt i orden, men de stod fast på, at vi skulle miste vores smiley, slutter Knud Kristensen, der kalder det uhyrligt, hvad hans virksomhed er udsat for en sådan situation.