Projekt skal få tømrere til at leve bedre

Hustømrerne A/S har sparket gang i en spændende rejse mod mere sundhed og bedre trivsel i arbejdshverdagen.
For  nylig sparkede Hustømrerne gang i projektet 'Sammen står vi stærkt'.
For nylig sparkede Hustømrerne gang i projektet 'Sammen står vi stærkt'.

Om sundhedsprojektet

  • – ‘Sammen står vi stærkt er igangsat af bl.a. Sundhedsministeriet, 3F, PensionDanmark og Aarhus kommune.
  • – Der blev startet med sundhedstjek og spørgeskema. Efter at medarbejderne nu har fået tilbagemelding på sundhedsstatus, skal der arbejdes med sundhedstiltag til udgangen af 2017.
  • – Projektet vil sætte fokus på brancher med hårdt fysisk arbejde. I Aarhus er det udover Hustømrerne, Scandic hotel og Havneterminalen der deltager.
  • I slutningen af 2017 vil der blive afholdt et stort videndeling-seminar.

Byggebranchen har traditionelt budt på hårdt fysisk arbejde med deraf følgende risiko for tidlig nedslidning og dårlig livsstil. Og så er den typisk præget af mænd, som måske har en tendens til at tro, at det går lidt bedre end det gør.

Derfor sagde Hustømrerne A/S ja til at deltage, da 3F og Aarhus kommune m.fl. spurgte, om de ville være eksempelvirksomhed for projektet ‘Sammen står vi stærkt’, der skal afdække og komme med forbedringsforslag i forhold til fysisk hårdt arbejde.

Projektet begyndte med sundhedstjek og spørgeskema, som skal efterfølges af diverse sundhedstiltag på arbejdspladsen.

Smerter og overvægt

Tendensen til at tro at alt går godt, går også igen i en rapport, der viser resultaterne af hustømrernes sundhedstilstand.

Men det er desværre ikke det billede der tegner sig. Snarere omvendt for rapporten viser:

– over 67 % er overvægtige.

– over 50 % har forhøjet kolesterol.

– over 50 % har mildt forhøjet eller forhøjet blodtryk.

– 40 % ryger dagligt eller ind imellem.

– over 50% oplever dagligt smerter.

Sundhed giver produktivitet

For Hustømrerne er det naturligt at tage fat på sundhedsudfordringerne, og direktør Klaus Andersen er glad for, at der nu er taget hul på sundhedssnakken.

– I mange andre brancher ville f.eks. vores smertestatistik medføre et ramaskrig. Men der er bare nogle lidt macho traditioner og ‘jeg har ikke brug for hjælp’ over tømrere, og det gør sundhedsproblematikker sværere at spotte. Jeg har stor respekt for denne viljestyrke, men både som individer og som virksomhed er vi nødt til at gøre noget. Jeg er glad for at rapporten presser os til at tage fat på det arbejde, fastslår direktøren.

Udover den naturlige interesse for medarbejdernes ve og vel, er Klaus Andersen heller ikke i tvivl om, at øget sundhed vil gavne forretningen på mange fronter:

– I stedet for at tømrere brænder ud efter få år på arbejdsmarkedet, skal vi have selvbevidste mennesker, som erkender, at kroppen skal holde mange år på det rette brændstof. Det gavner ikke kun beskæftigelsen for fremtiden, men også produktiviteten i arbejdet. Jeg tror godt at vi alle sammen kender forskellen på at have spist et solidt måltid, modsat en hurtig snack fra bageren. Vi er bare vanemennesker, og vi kan have brug for hjælp til at bryde cirklen, siger Klaus Andersen.

Se mere om projektet her.

Relateret indhold