Plast-samarbejde vil øge mængden af genanvendt byggeaffald

Genanvendelsesordning WUPPI og miljøvirksomheden Ragn-Sells Danmark har netop indgået et forpligtende samarbejde, som sikrer forløbet fra produktion over affaldsfasen til, at genanvendt PVC indgår i nye produkter.
Hårdt PVC efter, at det er blevet knust.
Hårdt PVC efter, at det er blevet knust.

Overalt i byggebranchen finder man plastik – som emballage, byggemateriale og i kompositmaterialer.

Den mest anvendte plasttype i byggeriet er PVC. Det bruges blandt andet til rør, vinduer, kabelbakker, tagrender og tagplader.

Siden 1997 har PVC-branchens landsdækkende indsamlings- og genanvendelsesordning WUPPI (en sammentrækning af de stiftende aktionærers forbogstaver: Wavin, Uponor, Plastmo, Primo og Icopal) arbejdet for at gøre hård PVC til den også mest genanvendte byggeplast.

Nu skal et nyt samarbejde med Ragn-Sells hjælpe med det:

– Med Ragn-Sells får WUPPI en ambitiøs og seriøs miljøvirksomhed som partner, der investerer i den grønne omstilling. Jeg er sikker på, at vi i fællesskab kan øge de indsamlede mængder, og ikke mindst den reelle genanvendelse af hård PVC i de kommende år, siger formand for WUPPI og Group Director i Primo-koncernen, Allan Larsen.

WUPPI er en del af det europæiske VinylPlus-netværk, som sørger for at over 800.000 tons PVC bliver genanvendt i Europa hvert år.

Kredsløbet sluttes

Ragn-Sells Danmark er en del af den svenske familieejede Ragn-Sells Group, som beskæftiger ca. 2900 ansatte, der foretager indsamling, transport, oparbejdning og forædling af alle typer affald og restprodukter for et stort antal offentlige og private erhvervskunder.

Samlet behandler Ragn-Sells Group mere end 6 mio. ton affald årligt:

– Vi har store ambitioner på plastområdet, siger adm. direktør i Ragn-Sells Danmark Massimo Forti.

– Bag WUPPI står de førende danske PVC-virksomheder, og med dem om bord slutter vi kredsløbet – fra produktion over affaldsfasen til at den genanvendte PVC indgår i nye produkter, tilføjer han.

Nyt behandlingsanlæg i Kolding

Konkret skal Ragn-Sells stå for indsamling og sortering af PVC-affaldet i Danmark, og den vil blandt andet foregå på det nye behandlingsanlæg i Kolding, der bygges i 2023 som joint venture mellem Ragn-Sells og den hollandske plastgenanvendelsesvirksomhed Van Werven.

Fraktionen transporteres efter sorteringen til Holland, hvor Van Werven oparbejder og afsætter PVC’en til rørproducenter og andre virksomheder på det europæiske marked.

Relateret indhold