Planer for arbejdsmiljøet er en pose blandede bolsjer

Godt tiltag mod asbest, men vi savner ro og stabilitet om arbejdsmiljøindsatsen i Danmark, lyder reaktionen hos BAT på regeringens udmelding om en kommende arbejdsmiljøaftale

Den 4. oktober 2022 indgik et flertal af partierne i Folketinget hinanden en forståelse om en række tiltag vedrørende arbejdsmiljøet.

Det indbefattede et løfte om at videreføre bevillingerne til Arbejdstilsynet, NFA, Skattestyrelsen og Erhvervsstyrelsen i 2023 med et år, hvis man ikke når at indgå en egentlig aftale om dette inden årets udløb.

Derudover vedtog partierne endeligt indførelsen af en autorisationsordning for asbestarbejde. Endeligt vedtog man også, at man ville undersøge mulighederne for at sidestille regler og praksis angående indvendigt og udvendigt asbestarbejde.

Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) tager imod dagens forståelse med blandede miner.

Først og fremmest vil jeg fejre, at vi efter mange års pres nu endeligt får indført en autorisationsordning for virksomheder, der arbejder med asbest.

Autorisationsordningen vil gøre, at det kun er virksomheder, som tager ansvaret for deres medarbejderes ve og vel seriøst, der må arbejde med asbest. Det vil betyde, at vi får luget ud i de brodne kar i branchen, så man fremover vil konkurrere på lige vilkår.

Jeg ærgrer mig dog over, at det ikke lykkedes at nå til enighed om en langvarig, høj bevilling til Arbejdstilsynet, der kunne have sikret ro og stabilitet om arbejdsmiljøindsatsen i Danmark.

Aftalen er tydeligvis et udtryk for det muliges kunst, og at man i den politiske situation ikke har kunnet nå til enighed inden et folketingsvalg.

En kortvarig forlængelse af bevillingerne til arbejdsmiljøindsatsen er selvfølgelig bedre end ingenting, men det vil være altafgørende for et nyt Folketing at lave en langvarig styrkelse af arbejdsmiljøindsatsen.

Fra BATs side mener vi, at det ikke er nødvendigt at igangsætte et længere undersøgelsesarbejde for at se nærmere på mulighederne for at sidestille indvendigt og udvendigt asbestarbejde.

Vi kender allerede konsekvenserne af de nuværende regler, og de koster menneskeliv.

Derfor er vores anbefaling til Folketingets partier, at man springer de indledende knæbøjninger over og sidestiller det indvendige og udvendige asbestarbejde med det samme.

Relateret indhold