Om Gartnerbyen
- Gartnerbyen er en ny, grøn bydel i Odense med et areal på i alt 140.000 kvadratmeter beliggende 1,5 kilometer fra centrum. Området har sit navn ud fra dets historiske tilknytning til gartnererhvervet på Fyn.
- Området er i disse år ved at blive omdannet til en ny bydel med 1300 boliger, butikker og et sundhedscenter. Den kommende letbanenforbindelse og de nuværende veje samt supercykelsti sikrer nem adgang til det indre Odense.
- I slutningen af 2017 erhvervede PFA halvdelen af kapitalandelene i arealudviklingsselskabet Gartnerbyen P/S. Derudover erhvervedes to byggegrunde. Nu har PFA så erhvervet en tredje byggegrund med 6.900 m2 byggerettigheder.
- PFA er i forvejen i gang med et andet boligprojekt i Gartnerbyen, hvor der opføres i alt 156 boliger, herunder både lejligheder, rækkehuse og seniorvenlige boliger. De første af de boliger er klar til indflytning 1. september 2019.
I Odenses nye grønne bydel Gartnerbyen, der forbinder Vesterbro og Bolbro i den fynske hovedstad, bygger PFA nu sit første seniorboligfællesskab. Det kommer til at bestå af 86 seniorvenlige to- og treværelseslejligheder, et 380 kvadratmeter stort fælleshus og et fælles grønt gårdrum.
Byggeriet er en del af PFA’s strategi om at bygge og udvikle boligformer, der er målrettet den stadig større gruppe af seniorer, der efterspørger en overkommelig bolig, som er seniorvenlig, ligger centralt og med mulighed for at indgå i nogle sociale fællesskaber. Det fortæller ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn.
– De kommende år kommer der væsentlig flere i seniorsegmentet, og selvom de for en stor dels vedkommende er friske og rørige, så ændrer behov og præferencer sig med alderen. Der kan for eksempel opstå et ønske om at bruge mindre tid på havearbejde eller vedligeholdelse af en stor bolig og et større behov for at prioritere interesser og fællesskaber. Derfor bygger vi seniorboligfællesskaber, der skal medvirke til at øge livskvaliteten for målgruppen. Det er samtidig en solid og langsigtet investering, der skal bidrage positivt til pensionsopsparingerne hos PFA’s kunder, siger Michael Bruhn.
Den samlede investeringssum er på lidt over 150 millioner kroner. Projektet er lagt i hænderne på totalentreprenør H. Skjøde Knudsen A/S, der skal omsætte tegningerne fra Arkitema Architects. Bygherrerådgiver er Kuben.
I forvejen er PFA i gang med at opføre et seniorboligfællesskab i Horsens, der ventes at stå færdigt ultimo 2022.
Seniorboliger er meget efterspurgte
Tal fra Realdania viser, at antallet af seniorer, der er interesseret i at flytte i et seniorboligfællesskab, ventes at vokse fra 80.000 i dag til over 140.000 frem mod 2040. Det sker samtidig med og i kraft af, at andelen af seniorer stiger. Ifølge Danmarks Statistik vil andelen af befolkningen i aldersgruppen 65+ stige fra 20 procent i dag til 25 procent i 2040. I dag er der ca. 7000 boliger i seniorboligfællesskaber.
En måling foretaget af Epinion for PFA tidligere på året viste, at 19 procent af den aldersgruppe, der nu er 56 år og derover, gerne vil bo i et boligfællesskab for seniorer, når de går på pension. Samtidig viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – VIVE – at op til hver tredje senior, der forestiller sig at flytte, godt kunne tænke sig at flytte i et seniorboligfællesskab.
– I dag er der et decideret hul i markedet i forhold til seniorboligfællesskaber og seniorvenligt byggeri, fordi efterspørgslen langt overstiger udbuddet. Nutidens og fremtidens seniorer er en del af det, vi kalder den nye tredje alder, hvor der faktisk er mange af de samme behov som i ungdommen. Det gælder for eksempel at kunne bo centralt, være tæt på sit netværk og have mulighed for at dyrke interesser og søge hjælp og tryghed i fællesskaber, når man har lyst, men med basis i ens egen seniorvenlige bolig, siger direktør i PFA Senior Services Jesper Brask Fischer.
De 86 seniorboliger samt fællesarealerne i Gartnerbyen ventes klar til indflytning og brug i slutningen af 2020. Første spadestik tages tirsdag d. 13. august.