Pensionskroner: Skyder milliarder i grønnere stål

PKA, PenSam, AkademikerPension og Lærernes Pension lægger over 2 mia. kroner i virksomheden H2 Green Steel, der er i gang med at opføre et særligt stålværk i stor skala i Nordsverige.
Det kommende stålværk er ved at blive bygget i den nordsvenske by Boden. Foto: H2 Green Steel.
Det kommende stålværk er ved at blive bygget i den nordsvenske by Boden. Foto: H2 Green Steel.

De fire danske pensionskasser – PKA, PenSam, AkademikerPension og Lærernes Pension – går sammen om at sende et milliardbeløb i retning af virksomheden H2 Green Steel.

Investeringen sker gennem den fælles kapitalforvalter AIP Management som et såkaldt mezzanin-lån. Det er en del af en større kapitalrejsning, hvor H2 Green Steel samlet får tilført over 30 mia. kroner.

Læs også: Nyt domicil boltrer sig på 9.300 kvm i Grønttorvet

– Med dette projekt kan vi lave stål med op til 95 % mindre CO2 end traditionel produktion. Det er en kæmpe besparelse med virkeligt positive perspektiver for hele industrien, men også for alle de aftagere af stål og for PenSams medlemmer, siger Torsten Fels, adm. direktør i PenSam.

Dyrere end sort stål

Det kommende stålværk skal ligge i den nordsvenske by Boden, hvor forholdende er optimale til at producere den grønne stål.

Det sker ved at erstatte kul med grøn brint i processerne, hvor jernmalm bliver opvarmet og reduceret, så den senere kan laves til stål.

Den grønne brint bliver produceret på stedet i det, der bliver Europas største elektrolyseanlæg.

Læs også: Hilser mere erhvervsbyggeri velkommen i Søften

Selve stålfremstillingen- og efterbehandlingen bliver også elektrificeret med strøm fra vedvarende energikilder så som vindenergi.

– Klimafronten ændrer sig hele tiden, og nu er tiden til at begynde at dekarbonisere en de mest CO2-tunge industrier, stålindustrien. Økonomisk giver det mening – bl.a. fordi grønt stål kan sælges dyrere end det sorte stål, siger Anders Schelde, investeringsdirektør i AkademikerPension.

Stålværket forventes at producere op til 2,5 mio. tons færdigt fladstål pr. år.

Relateret indhold