Omfattende kommunal energirenovering i Aarhus

De kommunale bygninger i Aarhus energirenoveres for 500 mio. kr. i et projekt, der har til formål at nedbringe CO2-udslippet fra kommunens bygninger.
Op mod 100 kommunale bygninger skal renoveres for i alt 500 millioner kroner i Smilets By. Foto: Colourbox.
Op mod 100 kommunale bygninger skal renoveres for i alt 500 millioner kroner i Smilets By. Foto: Colourbox.

Frem til 2019 energirenoverer Aarhus Kommune op mod 100 bygninger i projektet ‘Aa+ – Energirenovering af Aarhus Kommunes Ejendomme’ for 500 mio. kr. Projektet har en målsætning om 40 procents reduktion af CO2-udslippet fra de kommunale bygninger. Det skriver aarhus.dk.

Foruden boligejendomme energirenoveres alle kommunens bygninger – i alt et bygningsareal på en million kvadratmeter. Projektet tager højde for bygningernes mangfoldighed, hvorfor en bred vifte af tiltag og teknologier tages i brug.

Vi vil gå til opgaven med et strategisk og helhedsorienteret mindset og hjælpe kommunen.

Tue Bisgaard og Lars Østergaard

Med udgangspunkt i hver enkelt bygning opnås de største CO2-besparelser med tiltag, der sparer på energien, herunder solceller, bevægelsessensorer, sænkning af varme om natten og udskiftning af radiatorerventiler, fremhæver aarhus.dk.

Den samlede tilbagebetalingstid forventes ifølge aarhus.dk at være 15 år, og da renoveringer som eksempelvis isolering har en levetid på over 15 år, forventes projektet at generere et overskud.

Led i 2030-plan

Aarhus Kommune har en målsætning om at være CO2-neutral i 2030, og i den sammenhæng er bygningsmassen central, da den står for 35 procent af udledningen. Ifølge aarhus.dk står kommunens bygninger kun for 5 procent, men man ønsker alligevel at gå forrest med et godt eksempel.

Projektet Aa+ åbner ligeledes muligheder for virksomheder til at levere løsninger eller indgå som partnere til projektet. Bascon og Dansk Energi Management hjælper kommunen med planlægning af projektet og udbud af løsninger.

– Vi vil gå til opgaven med et strategisk og helhedsorienteret mindset og hjælpe kommunen med at lægge en udbudsstrategi, som udfordrer den gængse måde at organisere og gennemføre energirenoveringsopgaver, siger Tue Bisgaard, Bygherrerådgiver i Bascon, og Lars Østergaard, Chefkonsulent i DEM A/S, til aarhus.dk.

Relateret indhold