Tirsdag skrev DI og 3F Byggegruppen under på en to-årig aftale, der gælder for ca. 6.000 virksomheder og 80.000 medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen.
– Jeg er yderst tilfreds med forløbet, hvor begge parter har kæmpet hårdt, men grundlæggende har taget ansvar for både byggebranchen og for Danmark. Vi har landet et forlig, der er forholdsvist dyrt for virksomhederne, men først og fremmest ansvarligt og fornyende, siger DI’s forhandlingsleder, vicedirektør Niels Grøn.
– Det har været højt prioriteret hos begge parter at forbedre arbejdsmiljøet på de danske byggepladser. Antallet af ulykker skal ned og nedslidning skal forebygges endnu bedre. Det har vi aftalt at bruge en del flere penge på til fordel for både medarbejdere og arbejdsgivere, tilføjer Niels Grøn, der også fremhæver de nye initiativer inden for uddannelse og barsel, som en meget positiv del af den nye aftale.
3F: Mærkbare forbedringer
Formand for 3F Byggegruppen, Claus von Elling:
– Jeg er meget tilfreds med, at vi leverer mærkbare forbedringer af vores medlemmers løn- og arbejdsvilkår på præcis de områder, som de har prioriteret højest. Det er et nybrud i vores overenskomster og første gang, vi kan præsentere et særligt indkomstløft til de lavest lønnede udenlandske kolleger. Udfordringerne med social dumping er særdeles udbredt i vores brancher. Derfor har vi også prioriteret at mindske gabet mellem den løn, som udenlandske kolleger spises af med, og det sædvanlige lønniveau, siger han og tilføjer:
– Vores medlemmer har også udtrykt ønske om bedre redskaber i indsatsen for et bedre arbejdsmiljø, og her er vi kommet i mål med en mere klar formulering til brug for, hvad medarbejderne kan gøre, hvis de vurderer, at der er risiko for sikkerhed og sundhed i en konkret arbejdssituation. Alt i alt et overenskomstresultat, som vil løfte og gavne vores medlemmer på alle vores prioriterede, centrale ønsker og problemstillinger, hvilket lover godt for fremtiden.
Hovedelementerne i aftalen
Løn: Mindstelønnen stiger med 4,50 kr. pr. 1. maj 2023 og med 4,50 kr. pr. 1. januar 2024. Øvrige genebetalinger stiger med 4,5 % i 2023 og 3,5 % i 2024. Betalingssatserne til lærlinge forhøjes med 4,5 % i 2023 og 3,5 % i 2024. Bidraget til den særlig lønopsparing stiger med 1,8 procentpoint pr. 1. marts 2024, hvor det udgør i alt 14,7 % af medarbejderens ferieberettigede løn. Dog stiger den 2 procentpoint for lærlinge. Arbejdsgivers pensionsbidrag ændres pr. 1. juni 2023 fra 8 til 10 %, mens medarbejderbidraget ændres fra 4 til 2 %. Den samlede pensionsindbetaling vedbliver således med at være 12,0 %.
Mere fleksible arbejdstidsregler: Det er blevet indført mulighed for at aftale en 4 dages arbejdsuge under visse betingelser.
Styrkelse af det lokale samarbejde: Aftalen giver tillidsrepræsentanten bedre adgang til at mødes med nye kollegaer, og der må generelt ikke lægges hindringer i vejen for organisering af medarbejderne. Desuden kan valg af tillidsrepræsentanter foregår i arbejdstiden.
Nye regler for betalt barsel: Overenskomsternes barselsbestemmelser tilpasses de nye orlovsperioder. Far/medmor har fået øremærket yderligere 2 ugers orlov med løn, og forældrene har herudover fået yderligere 2 ugers løndækket orlov, der kan deles mellem dem. For alle ugerne er der arbejdsgiverbetalt løn, dog med et loft på 225 kr. pr. time. Det giver samlet set 36 ugers orlov med løn efter fødselstidspunktet modsat de 32 uger, som der er i dag.
Bedre muligheder for uddannelse: Der er indført mulighed for at akkumulere ret til fravær til uddannelse, så ugerne kan overføres fra år til år, dog maks. op til 6 uger. De lokale parter kan udpege en uddannelsesrepræsentant.
Implementering af arbejdsvilkårsdirektivet: Overenskomstfornyelsen ændrer i parternes bestemmelser om ansættelsesbeviser, så der tages højde for de nye regler i arbejdsvilkårsdirektivet. Ændringen erstatter de hidtidige regler om ansættelsesbeviser.
Boligtillæg: Der betales et boligtillæg til medarbejdere, som ikke er bosiddende i Danmark ved ansættelsen eller udstationeringens start. Ordningen gælder fra 1. januar 2024. Tillægget udgør 25 kr. per time. Boligtillægget bortfalder i den udstrækning medarbejderens timeløn overstiger mindstebetalingssatsen med tillæg af boligtillæg. Boligtillægget betales i op til 12 måneder.
Fokus på natarbejderes helbred: NFA’s (National forskningscenter for arbejdsmiljø) anbefalinger om natarbejde bliver indarbejdet i Byggeriets 5 overenskomster. Der skal ved natarbejde af et vist omfang tilbydes yderligere helbredskontrol samt begrænsning af gravides natarbejde.
Byggeaftalen skal til urafstemning hos de respektive fagforeningers medlemmer, og det sker formentlig i april.