Øget bekymring: Ejendomsinvestorer ramt af rekordlave afkast

Københavns potentiale ifht. ejendomsinvesteringer falder i 2024, forudser ny rapport. Inflation og renteniveau skal være mere forudsigelige, før aktiviteten igen øges, vurderer PwC's ekspert på området. ESG-fokus får betydning.
De europæiske erhvervsledere, der har deltaget i undersøgelsen 'Emerging Trends in Real Estate Europe 2024' sender København fire pladser ned af listen over potentielt attraktive byer at investere i. Foto: Getty Images.
De europæiske erhvervsledere, der har deltaget i undersøgelsen 'Emerging Trends in Real Estate Europe 2024' sender København fire pladser ned af listen over potentielt attraktive byer at investere i. Foto: Getty Images.

En række rundbordsmøder, surveys og interviews med 1.090 erhvervsledere inden for ejendomsbranchen i hele Europa ligger til grund for de data, der bliver fremlagt i analysen af ejendomsmarkedet ‘Emerging Trends in Real Estate Europe 2024’.

Rapporten, som revisionsfirmaet PwC og ejendomseksperterne ULI står bag, viser bl.a., at København er faldet fire pladser ned af listen over de foretrukne byer for investeringer og udviklingspotentiale i Europa i 2024. Vores hovedstad ligger nu på en 18. plads. I top tre ligger London, Paris og Madrid.

Den nye rapport viser bl.a., at der er øget bekymring i branchen for en række indikatorer, der er forværret af de udfordrende økonomiske udsigter og det voksende ESG-pres på branchen.

– Stor usikkerhed fortsætter med at præge ejendomsmarkedet i Europa og bidrager til rekordlave afkast på investeringer. Mens renter, inflation og europæisk økonomisk vækst fortsat er de største bekymringer for industrien de kommende fem år, forventer erhvervslederne i undersøgelsen, at der vil komme mere klarhed om disse forhold i løbet af 2024, og at det vil føre til større transaktionsaktivitet, forventer Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC.

Eftermontering eller genanvendelse af bygningsmaterialer

Betydningen af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige (ESG) spørgsmål i ejendomsbranchen fortsætter med at vokse. Meget tyder på, at flere i branchen ser den værdi, som en ESG-investering tilføjer, snarere end de omkostninger, det medfører.

Læs også: Datatæt ESG-rapport: Vil gøre ejendomsbranchen mere transparent

Således svarer 62 % af erhvervslederne, at de er enige i, at det at arbejde med genanvendelse og konvertering af eksisterende ejendomme er den bedste vej til produkter af høj kvalitet.

– Undersøgelsen viser, at der er stor enighed om betydningen af ESG-oplysninger for fremtidige ejendomsværdier. Ikke alene ses eftermontering eller genanvendelse af bygningsmaterialer som en god måde at sikre et produkt af høj kvalitet, og det spiller også ind i tendensen med en stigende tilbageholdenhed blandt investorer over for nyudvikling, fortæller Søren Thorvaldsen Svane Keller.

43 % svarede her til fordel for ny udvikling.

Fokus på ESG giver point

At London og Paris igen indtager de to øverste pladser i rapportens byrangering, kommer ikke som en overraskelse, da ejendomsinvestorerne går efter tryghed i et utrygt marked og derfor målretter deres investeringer mod byer, der tilbyder likviditet i mere usikre tider.

Til trods for at København er faldet ned af listen over investeringsattraktive storbyer i Europa, ser mange, ifølge partner og industrileder for ejendomme i PwC, Søren Thorvaldsen Svane Keller, fortsat positivt på København - bl.a. pga. ejendomsbranchens fokus på ESG.
Til trods for at København er faldet ned af listen over investeringsattraktive storbyer i Europa, ser mange, ifølge partner og industrileder for ejendomme i PwC, Søren Thorvaldsen Svane Keller, fortsat positivt på København – bl.a. pga. ejendomsbranchens fokus på ESG.

De to byer tegner sig for ca. 15 % af de samlede ejendomstransaktioner i Europa i de første ni måneder af 2023. Det er en mere overraskende udvikling, at København falder fire pladser til en 18. plads.

– Mange ser fortsat meget positivt på København som investerings- og udviklingsby, og de understreger ikke mindst det fokus, der er på ESG, byens demografi samt bydesign med fokus på at skabe samfund og kvarterer, siger Søren Thorvaldsen Svane Keller.

Forsigtig optimisme

Ifølge undersøgelsen svarer en tredjedel af erhvervslederne desuden, at de forventer, at erhvervstilliden og rentabiliteten vil stige i år, hvilket giver plads til forsigtig optimisme. 75 % af ejendomslederne er dog samtidig enige om, at de nuværende værdiansættelser ‘ikke nøjagtigt afspejler’ alle udfordringer og muligheder i ejendomsmarkedet:

– Undersøgelsen fremhæver de komplekse udfordringer, som Europas ejendomssektor står over for, og peger på en alvorlig nedgang i efterspørgslen på tværs af markeder. Det kræver bl.a. en større forudsigelighed i forhold til inflation og renteniveauet, inden vi for alvor vil se en øget aktivitet på ejendomsmarkedet, forventer Søren Thorvaldsen Svane Keller.

Relateret indhold