Offentlige bygninger langt fra klimamål

Adm. direktør Henrik Garver. Foto: FRI.
Adm. direktør Henrik Garver. Foto: FRI.

Offentlige bygninger er så forsømte, at udgifterne til renovering beløber sig til flere milliarder kroner, hvis man gerne vil fastholde den værdi som bygningerne udgør i dag. Tal fra staten, regioner og kommuner skønner, at beløbet udgør 40 mia. kr. FRI vurderer, at det faktuelle renoveringsbehov for alle offentlige bygninger er op til 165-330 mia. kr., idet renoveringsefterslæbet kun er udtryk for den manglende vedligeholdelsesstand. Desuden er der i perioden 2008 til 2012 opgjort en stigning på 30 procent i energi- og vedligeholdelsesefterslæbet.

Tallene stammer fra den State of the Nation-rapport, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører har udarbejdet. Her er tilstanden af bygningsmassen analyseret og har fået karakteren 3.5, som viser, at de gennem længere tid er blevet forsømt. Trods politisk energifokus kan man konstatere, at energi- og vedligeholdelsesefterslæbet er steget med 30 pct. Samtidig er kommunernes anlægsloft blev sat ned med 25 pct.

Efterslæbet betyder også, at en stor del af bygningsmassen ikke er energieffektiv, og dermed belaster miljøet mere end den burde. Rapporten viser, at der må forventes en stor stigning i klimaskærmrenoveringer i de kommende 10 år, fordi tage og vinduer er så nedslidte, at de snart skal udskiftes.

For at være rentabelt skal renovering og energirenovering tænkes i sammenhæng. Vi ser i dag kommunerne fravælger renoveringen og energirenovering på grund af en presset økonomi. Det kan være op til fire gange billigere, hvis energirenoveringer bliver foretaget samtidig med den almindelige renovering. Det er utroligt vigtigt at bevare blikket for helheden. Her har vi en forventning om, at den kommende energirenoveringsstrategi fra regeringen vil kunne udstikke en retning, så den offentlige bygningsmasse faktisk kan forbedres. Gevinsterne ligger i at fokusere på helheden: omkostninger, drift, energi og renovering samtidig med at renoverede bygninger skaber et godt indeklima.

Relateret indhold