Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra byggecenterkæden Stark, der løbende undersøger danskernes forhold til bæredygtigt byggeri. Her har de udførende håndværker bl.a. svaret, at de mærker øget efterspørgsel på energirenovering af danskernes boliger og helt generelt at interessen for at gøre byggeriet mere bæredygtigt stiger.
I forhold til de større byggeprojekter, der tidligere næsten udelukkende var drevet af store, private virksomheder og pensionskasser, viser årets undersøgelse, at det nu er de offentlige bygherrer, der har iført sig den grønne førertrøje.
Ifølge håndværkernes besvarelser i undersøgelsen stiller kommuner, regioner og staten varierende krav om bæredygtighed i op mod halvdelen af alle deres byggeprojekter.
Til sammenligning bliver håndværkerne kun præsenteret for krav om bæredygtighed i hvert tredje byggeprojekt for private boligejere og virksomheder.
– Det handler bl.a. om, at nybyggeri på mere end 1.000 m2 fra nytår skal leve op til nye krav om grænser for CO2-udledning på 12 kg/m2. Her er de offentlige bygherrer på forkant. Hvor de tidligere manglede viden om bæredygtighed, oplever vi nu, at de har opnået meget mere viden i deres organisationer og f.eks. indarbejder krav til bæredygtighed i deres udbud, siger byggecenterkædens bæredygtighedschef Kristian Fribo.
Læs også: 65 % af Starks privatkunder mangler viden om bæredygtige byggematerialer og bæredygtigt byggeri.
Vælge de mest miljøvenlige materialer
I forhold til privatkunderne oplever 46,8 % af håndværkerne øget interesse for isolering og energirenovering af kundernes boliger, fremgår det af undersøgelsen. Og det er godt nyt for klimaet, da en af de mest effektive måder at nedbringe belastningen på, er at reducere energiforbruget i eksisterende boliger, f.eks. ved at efterisolere og skifte til mere energieffektive vinduer og varmekilder.
– Mange danskeres økonomi er blevet strammere, og så er motivationen at spare penge. Løsningen er at energirenovere boligen. Det er også godt for klimaet, for den mest bæredygtige energi er jo den, som vi ikke bruger. Hvis vi samtidig sørger for at vælge de mest miljøvenlige materialer til renoveringsarbejdet, kan vi for alvor skabe en win-win situation, hvor vi både reducerer boligens energiforbrug og den energi, der går til at fremstille materialerne. Det handler bare om at vælge de bedste løsninger, siger Kristian Fribo.
Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet A&B Analyse blandt Starks professionelle kunder i perioden fra d. 26/9 til d. 7/10 2022. I alt deltog 1.105 håndværkere i årets undersøgelse.
Klimaneutral i 2050
Stark Group arbejder løbende på at nedbringe koncernens samlede CO2-udslip og blev tidligere i år valideret og godkendt af det uafhængige internationale klimapartnerskab Science Based Targets Initiative.
– Vi ønsker at bidrage til den grønne omstilling og i løbet af de seneste år har vi intensiveret vores bæredygtighedsindsats med målet om at reducere vores CO2 emissioner med 42 % i 2030 og være klimaneutral i 2050. For at nå vores mål arbejder vi på flere initiativer samtidig, siger adm. direktør Søren P. Olesen.
Stark har gennem årene bl.a. taget initiativer til genbrug af træ via Gentræ, salg af en mindre miljøbelastende udgave af EPS-isolering, uddannelse af bæredygtighedsambassadører, eldrevne trucks og lastbiler og lette byggematerialer leveret i København med budcykel m.v.
I indeværende måned vandt Stark derudover revisorforeningen FSR – danske revisorers prestigefyldte CSR-pris for årets bedste bæredygtighedsrapport.