Nyt koncept bruger spildevand til at dække varmeforbrug

Varmegenvinding af spildevand kan dække etageejendommes varmeforbrug til produktion af brugsvand, systemet skønnes at være interessant for 30 procent af danske etageejendomme.
Genvindingssystemet gør det muligt at reducere energiforbruget til varmt brugsvand. Foto: Colourbox.
Genvindingssystemet gør det muligt at reducere energiforbruget til varmt brugsvand. Foto: Colourbox.

En afløbskomponet med indbygget varmepumpe, varmeveksler, varmeakkumulatorbrønd og rensesystem kan effektivisere energiforbruget til produktion af varmt brugsvand, der i nybyg og energirenoverede bygninger udgør op mod halvdelen af varmeforbruget. Det skriver ELFORSK om projektet, der ledes af COWI.

Systemet er enkelt og omkostningerne ved at integrere det i eksisterende vandafledning er lave, hvorfor det både er attraktivt for nybyggeri og den eksisterende boligmasse. Især etageejendomme med solcelleanlæg kan drage fordel, da varmepumpens elforbrug kan leveres herfra, påpeger ELforsk.

Genvindingssystemet gør det muligt at reducere energiforbruget til varmt brugsvand.

ELforsk

Effekt og finansiering

ELforsk skriver, at 20 procent af varmeforbruget udgøres af varmt brugsvands produktion, hvorfor energibesparelserne ved konceptet beløber sig i 21.000 GWh/år. Det anses, at konceptet vil være et populært energibesparende initiativ, da teknikken indsættes i rør og brønde, hvorfra arkitektoniske udtryk ikke ændres.

Systemet vil imødekomme fremtidige skærpede bygningsreglementer. Varmeforbrug betales over varmeregningen, og installeringen af systemet kan betales over ejendommes fællesudgifter, der er lettere at få tilskud til, skriver ELforsk.

– Genvindingssystemet gør det muligt at reducere energiforbruget til varmt brugsvand, der ellers kommer til at udgøre en voksende andel af varmeforbruget i nye og energirenoverede bygninger. Det fremhæves af ELforsk.

Relateret indhold