I 1970 blev det nuværende Cirkelhus i Kokkedal i Nordsjælland opført af arkitekten Paul Cadovius.
I sin fysiske facon et spektakulært hus, som var tænkt som udstillingslokaler for møbler mv., men aldrig blev det pga. oliekrisen i 70’erne. I 1984 blev huset omdannet privatskolen Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG) – en skole med over 1.200 elever, der stadig holder til i ejendommen i dag.
I 2016 købte NGG i samarbejde med UTF Invest Nordsjælland (nu NSEJ Hørsholm Aps) huset, og de seneste fem år har man arbejdet med at omsætte ønsket om en ny skole til et aktivt byområde. I 2018 fik man Erhvervsstyrelsens tilladelse til at opføre en ny bymidte i området, og siden er planerne løbende blevet konkretiseret og detaljeret.
Læs også: Lagt i graven: Opgiver revitalisering af kedeligt byområde
Nu har Fredensborg Byråd godkendt planerne, som omfatter en bymidte, hvor uddannelse, handel, boliger, fritidsaktiviteter med udgangspunkt i den centrale plads bidrager til bymidtens livsnerve fra morgen til aften alle ugens dage:
Bymidten fordeler sig på syv forskelligartede byggefelter og sikrer variation og boligdynamik samt giver brede udfoldelsesmuligheder til bymidtens blandede aktiviteter. Bylivet er omdrejningspunktet for indretningen ligesom klimaet og bæredygtighed.
Navnet på den nye bymidte i Kokkedal er ‘Format’ – med afsæt i projektets skala og format.
– Projektet startede med, at Nordsjællands Grundskole og Gymnasium havde brug for en ny skole. Derfor er skolen livsnerven i projektet. Derudover ved vi, at Fredensborg Kommune har brug for et boksbutiksområde, der trækker kunderne hjem fra Hillerød, Lyngby og Helsingør. Destinationer som beboere i både Hørsholm og Kokkedal i dag kører langt efter, siger partner Joacim Bruus-Jensen, Athena Partners, der sammen med Holscher Nordberg Arkitekter og Cowi som rådgivende ingeniør står bag projektet.
Karakter og bredt udbud af boliger
Traditionelt set bygges boksbutikker på et fladt stykke jord med store parkeringspladser foran. De firkantede butikker kan virke karakterløse i brugen af materialer og arkitekturen.
Hertil skal Format stå i kontrast med butikkerne, der ligger integreret i bymidten, og hvor materialer og facadespring giver oplevelsen af en imødekommende og tryg bymidte – med boliger og plads til fritidsaktiviteter.
De 57.350 m2, som projekter omfatter, fordeler sig på:
– 20.500 m2 boliger og friplejehjem
– 17.350 m2 butik inklusiv 1.000 m2 mindre dagligvarebutikker (7-11, bager, apotek mv.)
– 2.900 m2 skole i Fredensborg Kommune og ca. 9.000 m2 i Hørsholm Kommune
– 1.200 m2 erhverv
– 1.200 m2 restaurant
– 8.500 m2 kultur og sundhed (fitness, padel tennis, sundhedshus, biograf mv)
– 5.700 m2 parkeringshus
De mange kvadratmeter er fordelt, så butikkerne primært ligger i stueplan, kultur og sundhed på første plan, mens boliger ligger fra første sal og opad. Dertil bliver Format en del af lokalmiljøet, hvor der er eksisterende dagligvarehandel, rådhus samt offentlig transport.
– Vi ved, at der både i Hørsholm og Kokkedal er underskud af prismæssigt rimelige lejeboliger. Format imødekommer dette ved at tilbyde et bredt udbud af boligtyper for seniorer, det unge par, singlefamilier, mindre familier, singler og unge. For at øge livskvaliteten i området har vi satset hårdt på kultur- og idrætsfaciliteter som biograf, fitness, padel tennis, sundhedscenter mv., fortæller Joacim Bruus-Jensen.
Bæredygtighed og fællesskab
Projektet har fokus på bæredygtige løsninger, og blandt andet arkitekturen tager højde for, at man kan ændre de kunderettede funktioner over tid, så oplevelser og butikker rettes til i takt med samfundets udvikling.
Ligeledes er social bæredygtighed indtænkt som en af hjørnestenene i bymidten, hvor man fra projektholdets side lægger vægt på, at man som beboere oplever, at bymidten er tryg og giver et naturligt tilhørsforhold:
– Vi kan se, at der er stor efterspørgsel efter nye måder at bo på, hvor man ikke er bundet af snærende rammer, men i stedet oplever samhørighed og fællesskab med andre. Det giver Format en helt enestående mulighed for at realisere, idet der i planen er indtænkt rum for fællesskab både ude og inde, ligesom der planlægges en bred sammensætning af boligtyper, siger projektleder Kristin Arendt, konsulent for Athena Partners.