Nyt Charter: Sådan bygger vi samfundsansvarligt i 2021

Det syv år gamle Charter for Samfundsansvar er opdateret og skal nu implementeres i byggeriet - ekstra fokus på CO2-reduktion og FN's verdensmål.
Nyt opdateret charter viser vejen til en ansvarlig og bæredygtig byggebranche i samklang med det omgivende samfund. Foto: Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.
Nyt opdateret charter viser vejen til en ansvarlig og bæredygtig byggebranche i samklang med det omgivende samfund. Foto: Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.

Byggeriets Samfundsansvar

  • Foreningen for er en landsdækkende interesseorganisation, der samler frontløberne i ejendoms-, bygge- og anlægsbranchen.
  • Sammen med godt 100 medlemmer arbejdes ud fra FNs verdensmål. For en bæredygtig udvikling og ansvarlig bygge- og anlægsbranche med særlig fokus på at forbedre de arbejdsmæssige og sociale forhold i branchen. Samt finde løsninger på bæredygtigt byggeri på tværs af hele værdikæden.

Foreningen for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar har lanceret et nyt Charter for Samfundsansvar. Det oprindelige daterer sig til 2014 og havde fokus på at skabe en sund konkurrence i byggeriet baseret på ordentlige forhold.

Den nye 2021-version er en følge af byggebranchens større fokus på bæredygtighed og behovet for at styrke arbejdsmiljøet, diversiteten og samarbejdet mellem de mange aktører i branchen.

– Vi har arbejdet på at styrke temaer som bæredygtige udbud, grønnere og mere socialt ansvarlige materialevalg, cirkulær økonomi, samt diversitet og inklusion af minoriteter i byggeriet, fortæller Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.

– Det er dagsordener, som vi forventer kommer til at fylde endnu mere i det kommende årti, og som bør indtænkes i hele værdikæden.

Nu med Verdensmål

Samtidig inddrages dele af FN’s 17 Verdensmål, der relaterer sig til byggebranchen: anstændige jobs og økonomisk vækst (mål 8), bæredygtige byer og lokalsamfund (mål 11), ansvarligt forbrug og produktion (mål 12) og partnerskaber for handling (mål 17).

– Verdensmålene sætter en ny fælles ramme for løsning af verdens udfordringer, som vi aktivt skal forholde os til, så vores medlemmer er godt klædt på til at møde fremtidens krav til samfundsansvar og bæredygtigt byggeri, siger Palle Adamsen, bestyrelsesformand i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og direktør i Lejerbo.

Nu med tre bundlinjer

I stedet for det oprindelige charters seks principper, har udviklingsarbejdet resulteret i tre hovedprincipper – som vurderes på tre niveauer som omdrejningspunkt for byggeriet.

1. Mennesker – anstændige arbejdsforhold og social inklusion: Vi bygger til og med mennesker og vil sikre et inkluderende arbejdsmarked bygget på ordentlige og sikre vilkår for alle. Vi bygger med fokus på funktionalitet og tilgængelighed med inddragelse af interessenter og det omgivende samfund.

2. Miljø – bæredygtige byggematerialer, affald og energi: Vi bygger med respekt for naturens ressourcer og med fokus på at anvende bæredygtige byggematerialer og energiløsninger, samt minimere byggeaffald og genanvende flest mulige ressourcer via cirkulært byggeri.

3. Økonomi – etisk og økonomisk ansvarlighed: Vi agerer forretnings- og samfundsmæssigt forsvarligt og stiller krav til samarbejdspartnere om at gøre det samme. Vi afdækker og håndterer økonomiske risici og har fokus på totaløkonomiog bæredygtige kvalitetsbyggerier

De tre principper vurderes i forhold til tre niveauer

A. Vi vurderer og arbejder systematisk med, om charterets principperA. Vi vurderer og arbejder systematisk med, om charterets principperoverholdes i egen organisation

B. Vi vurderer samarbejdspartneres og leverandørers håndteringB. Vi vurderer samarbejdspartneres og leverandørers håndtering af samfundsansvar

C. Vi indgår i dialog med myndigheder, beboere og øvrige interessenter

Det nye Charter er udarbejdet i samarbejde med foreningens Unge Advisory Board og Arbejdsgruppe for verdensmål og har været i høring hos alle medlemmer og relevante interessenter i branchen.

Det nye charter skal nu sættes i spil i branchen, så vi kan fremme den bæredygtige dagsorden.

Læs Charter for Samfundsansvar 2021 her

Relateret indhold