De senere år er kollektiver og bofællesskaber blevet mere populære, ligeledes at flere familier på tværs af generationer flytter sammen.
Den nye bydel, Fælledby, på Amager Fælled i København kommer til at bestå af 2000 boliger, heraf 500 almene boliger, i et karrébyggeri, som vil indeholde både bofællesskaber og almindelige lejligheder.
Alle bygninger opføres af bæredygtigt træ i de bærende konstruktioner, ca. 80 % af byggeriet, men også det sociale samvær har man fokus på at fremtidssikre, fortæller indehaver af ONV Arkitekter, Søren Rasmussen, som står bag det kommende boligbyggeri med 103 lejligheder i bydelen:
– Samvær og naboskab i boligbyggerier opstår i høj grad omkring ankomsten til vores bygninger, viser vores undersøgelser. Det gælder trappeopgange og indgange i stueetagen og fra gårdrum. Vi ser derfor et stort potentiale i at udvide disse arealer, så de kan rumme mere plads til ophold og samtaler i hverdagen, siger han.Ifølge Fælledbys adm. direktør, Erling Thygesen, efterspørger boligsøgende netop fysiske rammer omkring hverdagslivet, som er designet på en måde, så de fremmer fællesskab og naboskab.
Derfor er selve trappeopgangene placeret inde i et centralt fællesrum, kaldet Nabolagshuset, hvor beboere skal bevæge sig gennem for at komme til og fra opgangene. Fællesrummet skaber på den måde plads til det tilfældige møde på vejen til og fra boligerne, samtidig med at det kan anvendes til større aktiviteter.
I forlængelse af Nabolagshuset etableres erhvervslokaler til for eksempel bagerbutik og café på hver side – og med udgang til det tilstødende bytorv – hvor man kan nyde en kop kaffe og en sandwich. Både nabolagshus og butikker har facade ud til bytorvet og vil være åbent for hele nabolaget.
22 af lejlighederne etableres som selvstændige bofællesskaber udstyret med en fælles ‘forhave’ i form af store, grønne altaner på hver etage, som deles af tre lejligheder per etage. Disse ‘ankomstaltaner’ giver således plads til altanhygge og samvær med naboen – dog med mulighed for at trække sig tilbage på sin egen del af altanen.
– Vi tror på, at flere har lyst til at bo sammen på tværs af generationer i familien – enten i den samme lejlighed, som er lidt større, eller i hver sin lejlighed overfor hinanden, hvor man deler fællesarealer. Det giver vores bofællesskaber mulighed for, siger Søren Rasmussen.
Gårdrummet i karréen er gennemskåret af en tværgående sti, hvor der skabes fire naturlige hjørnelokaler i stueplan ind til gården, som skal være fælleslokaler til for eksempel yogastudie eller værksted. Lokalerne er placeret side om side med opgange fra gårdsiden, hvor der etableres flere mindre udendørs fællesarealer.
Byggeriet forventes igangsat i 2023 med indflytning i midten af 2025.