Nye krav til installationer giver bedre bygninger

Underdirektør Simon O. Rasmussen, Tekniq. Foto: Thomas Steen Sørensen.
Underdirektør Simon O. Rasmussen, Tekniq. Foto: Thomas Steen Sørensen.

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt indfører fra 1. juli næste år krav om obligatorisk afprøvning af nye bygningers tekniske installationer. Tekniq hilser de nye regler velkomne.

Nye bygninger bliver stadigt mere tekniske og mere intelligente. Det betyder at installationer fylder mere i moderne byggeri og udgør en stigende andel af den samlede byggesum. Derfor er det helt naturligt, at der er øget fokus på, at installationerne lever op til de aftalte krav.

Installationsbranchen tager positivt imod de nye krav. Det er ud fra enhver betragtning fornuftigt at teste installationers ydeevne inden en ny bygning tages i brug, og det er glædeligt, at installationerne får en stærkere placering i bygningsreglementet.

Risiko for fejl

Det er Tekniqs opfattelse, at installationsarbejde generelt udføres i god kvalitet og ikke er mere mangelfuldt end andet byggearbejde, men installationer kommer sent i entrepriserækkefølgen og bliver ofte påvirket af forsinkelser i foregående entrepriser. Det foregår jævnligt, at byggerier afleveres inden installationsarbejdet er afsluttet, og indregulering har fundet sted – og det giver risiko for fejl.

De nye regler fører til et behov for større opmærksomhed på byggeriets planlægning, på aftaler om tidsplaner og særligt på, at det tidsrum, der aftales afsat til installationsarbejdet også – de facto – er til rådighed for arbejdets udførelse.

I Tekniq ser vi frem til, at bygherrerne vægter installationer højere i byggeprocessen. Hverken varme, ventilation eller el er elementer, man bør forcere eller nedprioritere, når tidsplanen spidser til.

Behov for regler om eftersyn

De nye krav om test og dokumentation af installationer er gode. Men det er ikke nok at teste, når installationer er nye. Bygningers installationer skal løbende efterses – og her ligger i virkeligheden et langt større potentiale for energioptimering og styrket indeklima.

Alt for mange forsømmer service og løbende vedligehold, og det gælder både offentlige og private bygningsejere. Vi mangler derfor at se, hvad der kommer i stedet for det nedlagte ventilationseftersyn (LVE), som var designet til at skabe meget betydelige energibesparelser og højne komforten på arbejdspladserne, i skoler og institutioner.

Relateret indhold