Nye betonstandarder kan reducere miljøpåvirkning

Kalkfiller er for nylig blevet føjet til den danske betonstandard. Det kan være med til at reducere klimapåvirkningen.
Hvis man graver dybt nok - helt ned i den danske undergrund - kan byggebranchen blive grønnere. Foto: Dankalk.
Hvis man graver dybt nok - helt ned i den danske undergrund - kan byggebranchen blive grønnere. Foto: Dankalk.

– Beton spiller en nøglerolle i næsten alle byggerier, der bliver opført i dag, og ønsket om at bygge så miljøvenligt som muligt er større end nogensinde. At kalkfiller er blevet tilladt som en del af den danske betonstandard er en god nyhed og et vigtigt skridt på vejen, siger direktør i Dankalk Jens Søndergaard i en pressemeddelelse.

Det er Dansk Standard, der udarbejder betonstandarden i Danmark. I september udkom en ny version af de danske regler for produktion af beton, hvor det tillades at tilsætte kalkfiller til beton. Foruden den reducerede miljøpåvirkning giver kalkfilleren blandt andet mulighed for at optimere betonegenskaberne og forbedre cementens flydeegenskaber og viskositet.

Dankalk ejes af DLG, som er en af Danmarks største virksomheder, samt schweiziske Omya, som er et af verdens største kalkselskaber. Sidstnævnte har stor erfaring med anvendelse af kalkfiller i beton, særligt i det sydlige Europa. Den erfaring vil Dankalk bygge videre på.

– Vi har fået Teknologisk Institut til at lave tests, som viser, at kalkfiller kan forbedre de tekniske egenskaber i beton, når det tilsættes. Den danske undergrund rummer store mængder af kalk i en ensartet, god kvalitet. Det skal vi udnytte til at gøre dansk byggeri endnu grønnere i fremtiden, siger Jens Søndergaard.

Dankalk har brudt kalk i Danmark i over 100 år, og på Dankalk’s kalkbrud i Aggersund tørres årligt 125.000 tons råkalk til kalkprodukter til industribrug. Her omdannes overskudsvarmen fra produktionen til fjernvarme, som kan dække det årlige varmeforbrug i cirka 700 husstande, eller en fjerdedel af alle Løgstør Fjernvarmes kunder.

Relateret indhold