Byggeriet er noteret for omkring 40 % af klodens samlede CO2-forbrug om året. Den danske byggebranche har dog i de senere år forsøgt at tage ansvaret på sig, og det har bl.a. affødt en stime af mere klimavenlige satsninger i både indland og udland.
Læs også: Sweco udbygger dansk indflydelse i norske klimaplaner
Det seneste i rækken kommer fra den geotekniske rådgivervirksomhed Andreasen & Hvidberg, der i samarbejde med Bayo.s og Aalborg Universitet har udviklet en optimering af et alternativ til de traditionelle funderingsmetoder.
Alternativet er en skruefundering, der ifølge forskningsresultaterne fra Aalborg Universitet giver mulighed for at opnå en CO2-besparelse på op til 80 % ved brug af denne løsning til et konventionelt typehus sammenlignet med betonfundering.
Samarbejdet har nemlig bragt et nyt software med sig til dokumentation af skruepælenes installation og bæreevne, der undervejs i projektet kan vejlede om pælenes optimale antal og længde for konstruktionen.
Vejledningen er til for at forhindre overdimensionering og er baseret på resultaterne fra 1.200 tests på Aalborg Universitet, hvor bl.a. skruepælenes lejringstæthed, sidetryk, lodret last og moment er blevet undersøgt.
Ønsker udbredelse
Planen for dokumentationsmetoden er, at den skal gøres tilgængelig for alle via et nyt instrument, der bruger det omtalte software til at beregne og dokumentere skruepælenes bæreevne.
– Fakta er, at vi er nødt til at optimere, hvis vi vil nedbringe CO2-aftrykket i byggeriet. Byggebranchen skal ikke sætte mere stål i jorden, end der reelt er behov for, fortæller Jens Jakob Porsmose, direktør i Andreasen & Hvidberg, om projektet og fortsætter:
– Vi oplever en generel tendens i markedet til overdimensionering. Hele den her grundtanke om at optimere peger i den grad ind i den grønne omstilling og kan om noget give CO2-besparelser, understreger han.
Tankesættet bag metoden er i forvejen benyttet af Andreasen & Hvidberg på flere konstruktioner opført med skruefundamenter, såsom Hages Badehotel Lolland og til stabilisering af en kloakledning i et større moseområde i Støvring Ådal.
Derudover er det også benyttet ifm. CPH Village, der er kendt for sine containerbygninger målrettet studerende og bæredygtige principper.
Læs også: CPH Village åbner 4. studieby – denne gang på Københavns største coronatest-grund
Den nye metode afventer nu godkendelse af danske standarder og vil blive den første i Danmark, der kan dokumentere brugen af skruefundamenter og herigennem sikre en overholdelse af bygningsreglementets Eurocode 7.
Dokumentationsmetoden forventes tilgængelig efter nytår.