Af Dan Bjerring
Mange i dansk erhvervsliv har hede drømme om, hvad en borgerlig regering kan gøre bedre end dens forgænger.
Det er helt uforståeligt, at man politisk har valgt at gennemføre disse ganske fordyrende krav, som ingen får glæde af.
Torben Christensen administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark
Men for Ejendomsforeningen Danmark kan det være svært at få øje på lyspunkterne, efter at den nye lejelov er trådt i kraft fra månedsskiftet. Venstre er nemlig med i det flertal, der står bag den nye lejelov, og der er regeringspartiet i selskab med blandt andre Socialdemokratiet, De Radikale og SF.
Med den nye lejelov gennemføres blandt andet en række nye lovkrav, som øger huslejen i de private lejeboliger, men det helt store problem er, at både lejere og udlejere er i tvivl om, hvordan reglerne skal forstås. De er nemlig trådt i kraft uden at der er udstedt en vejledning.
Loven indfører også krav om obligatoriske ind- og fraflytningssyn og tvungne 10-årige vedligeholdelsesplaner. Samtidig bortfalder kravet om nyistandsættelse.
Løser ingen problemer
Torben Christensen, der er administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, siger til Dagens Byggeri, at huslejen alene på nye ekstra administrative regler vil stige omkring 1000 kroner årligt, uden at de nye regler løser nogen problemer – tværtimod:
– Mange af de nye regler er meget uklare, og det vil medføre langt flere konflikter på det private lejemarked, siger Torben Christensen, der håber, at den nye regering i det mindste vil bidrage til en afklaring af reglerne, så huslejenævnene ved, hvordan de skal administrere de nye regler.
Det er et generelt problem med Lejeloven, at den bygger på et princip om, at en lejer kan indgå en skriftlig aftale, hvorefter de kan gå i huslejenævnet og få omstødt aftalen umiddelbart efter. Det er efter min mening en krænkelse af retsbevidstheden, siger Torben Christensen.
Regning på 180 millioner
Derudover vurderer Ejendomsforeningen Danmark, at udlejerne samlet set skal finansiere omkring 180 millioner kroner hvert år, som branchen ikke kan få dækket over huslejen og derfor selv må betale.
– Det er helt uforståeligt, at man politisk har valgt at gennemføre disse ganske fordyrende krav, som ingen får glæde af. Men reglerne blev til kort før valgkampen, og det er jo nok forklaringen. Lovforslaget blev nemlig præsenteret som en forenkling af reglerne, men det er langt fra virkeligheden, siger Torben Christensen, der efterlyser den lovede vejledning i, hvordan man skal gennemføre de obligatoriske ind- og fraflytningssyn.
– De nye regler er blevet presset igennem af den tidligere regering. Nu er det landets udlejere og lejere, som må forsøge at finde ud af, hvordan de skal følges. Det tidligere Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter har ikke udarbejdet de nødvendige vejledninger, hvilket er helt urimeligt og viser, at retssikkerheden har svære kår, slutter Torben Christensen.