Ny forskning: Er vores broer klar til klimaforandringer?

Hvad betyder klimaforandringerne for infrastrukturens holdbarhed? Det har en forsker på DTU nu fået 2,6 millioner til at blive klogere på.
Storebæltsbroen. Foto: mmkgwtkdmgm // Pixabay.com
Storebæltsbroen. Foto: mmkgwtkdmgm // Pixabay.com

BIRK: Klimaforandringer er blevet en stor del af debatten herhjemme. Stigende risiko for voldsom regn eller storme, højere vandstand samt et varmere klima er alle ting, der kan ændre vores hverdag radikalt, men vi ved ikke, hvilken indflydelse det har på infrastrukturen.

Det vil assisterende professor ved DTU, Alexander Michel, nu lave om på med et nyt forskningsprojekt, der netop er blevet tildelt 2,6 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

– Vi mangler lige nu redskaberne til at forudse effekten af klimaforandringer på den civile infrastruktur. I dette projekt vil vi udvikle et system, der kan hjælpe os med at forstå og kvantificere effekten af – eksempelvis – øget nedbør eller temperaturskift i forhold til betons holdbarhed, siger Alexander Michel.

Hyperlokal klimafremskrivning

En af de ting, forskerne vil kigge på, er de modeller man bruger til at fremskrive klimaforandringer i dag. På nuværende tidspunkt laver man dem nemlig for meget store områder på flere kvadratkilometer, imens broer sjældent er meget længere end hundrede meter.

– Koncepter som machine learning og statistisk nedskalering kan måske hjælpe os til at lave mere lokale klimafremskrivningsmodeller, så vi kan give et sandsynlighedsbaseret modelleringsværktøj til at vurdere indflydelse af klimaændringers funktion og levetid, siger Alexander Michel.

Danmarks Frie Forskningsfond uddeler årets suverænt største pose penge til fri forskning og investerer i 239 nyskabende forskningsprojekter for en samlet sum af 750 millioner kroner.

Forskningsprojekterne skal være med til at igangsætte banebrydende forskning på universiteter, hospitaler og forskningsenheder landet over inden for alle videnskabelige hovedområder.

Relateret indhold