Ny folkeskolereform behøver frisk luft

Chefkonsulent Lasse Vollesen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Chefkonsulent Lasse Vollesen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

35 timer. Det er, hvad de ældste elever i folkeskolen har om ugen med den nye skolereform. De yngste, der i august måned tog skoletasken på ryggen for første gang, har 30 timer. Så lang tid med bøgerne kræver sin dreng og sin pige. Men ikke mindst kræver det sin bygning.

Og her har vi problemet. Mange af landets folkeskoler er slet ikke indrettet til de lange dage for eleverne, og indeklimaet er kun blevet ringere på landsbasis de seneste år. Dårlig ventilation og udluftning i klasseværelserne betyder, at selv de mest entusiastiske nybegyndere og de mest erfarne elever hurtigere end tidligere mister pusten.

En netop offentliggjort undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) viser, at eleverne nu sidder i klasselokaler med endnu mere CO2 i forhold til sidste undersøgelse fra 2009. Hele 60 procent af folkeskoleeleverne er i dag generet af mangel på frisk luft, hvor tallet for fem år siden var på 56 procent.

Store konsekvenser

Dansk Byggeri anerkender, at mange kommuner har været i gang med at renovere skolerne. Men tallene i den nye undersøgelse taler deres tydelige sprog, og værst står det til i Region Sjælland, hvor næsten to ud af tre elever hiver efter vejret i gammel luft.

I Region Sjælland sidder 64 procent af folkeskoleeleverne i et dårligt indeklima, hvor tallet i Region Nordjylland – den mindst ringe region i landet – er 52 %. Til sammenligning sidder kun omkring hver femte elev i Norge og Sverige i lokaler med for meget CO2.

Konsekvenserne er store. Det forringer trivslen og ikke mindst indlæringsevnen mærkbart, viser undersøgelser fra DTU. Rådgivervirksomheden Rambøll har tidligere beregnet, hvad der skal til for at renovere skolerne i det tempo, de forfalder. Konklusionen var, at kommunerne ikke griber dybt nok i lommerne, når folkeskolerne skal istandsættes.

Det er både ærgerligt og uforståeligt. I dag findes der faktisk automatiske vinduer og mekaniske ventilationssystemer, der effektivt kan afhjælpe problemerne. Derfor opfordrer Dansk Byggeri til, at renoveringstempoet af skolerne sættes yderligere op. For med de seneste undersøgelser fra DTU kan der ikke være tvivl om, at regningen i fremtiden blot bliver endnu større. Og folkeskolereformen giver jo kun mening, hvis også rammerne til den er på plads.

Relateret indhold