Ny data-ordbog skal minimere fejl og tvister i byggeriet

En tredjedel af medarbejderne i byggebranchen mener, at 50 % af de udvekslede data er misvisende eller decideret forkerte. Derfor lancerer Molio snart en data-ordbog, så alle taler det samme sprog.
Tilliden til data fra andre virksomheder i byggeriet er så lav, at mange finder det nødvendigt at gå de data, der udveksles, efter i sømmene. Derfor er en data-ordbog vigtig: 'Vi kan ikke digitalisere, hvis branchen ikke bruger de samme begreber,' siger adm. direktør i Molio, Christina Hvid.
Tilliden til data fra andre virksomheder i byggeriet er så lav, at mange finder det nødvendigt at gå de data, der udveksles, efter i sømmene. Derfor er en data-ordbog vigtig: 'Vi kan ikke digitalisere, hvis branchen ikke bruger de samme begreber,' siger adm. direktør i Molio, Christina Hvid.

Data-ordbogen

  • – Data-ordbogen er udviklet gennem et samarbejde med den norske softwareleverandør Cobuilder, som har bygget en digital platform, baseret på de internationale standarder CEN og ISO, i et samlet katalog til anvendelse i byggeriet.
  • – Med afsæt i Cobuilders platform har Molio udviklet en dansk version, som er tilpasset den danske bygge- og anlægsbranche.
  • – Molio har til formålet indgået en gengivelsesaftale med Dansk Standard, som giver Molio lov til at gengive indhold fra danske standarder i begrænset omfang.
  • – Første version, som udkommer i oktober 2022, understøtter fire fokusområder:
  • – Miljøvaredeklarationer EPD
  • – Data til bygningsdrift
  • – Designprocessen – Molios Bygningsdelsspecifikation
  • – Klassifikation og identifikation – CCS, CCI og BIM7AA
  • – Data-ordbogen vil om to år være færdig og omfatte hele byggeriet og understøtte LCA, LCC og de harmoniserede produktstandarder.

Der findes allerede en ordbog over byggeriets fagord. Bag den står rådgivende bygningsingeniør og (med egne ord) byggeteknisk Ninja, Morten Kronholm Mathiasen fra MKM Byg, der gennem flere år har forsøgt at luge ud i fejlagtigt benyttede byggefaglige ord og termer.

Nu er der så også en ny byggefaglig data-ordbog på vej. Bag denne ordbog står Molio – Byggeriets Videnscenter, der ønsker at give byggeriet et fælles digitalt sprog baseret på danske og internationale standarder.

Den første udgave udkommer i oktober 2022 og vil give byggeriet en model for, hvordan man bør navngive, definere og anvende den digitale information, der udveksles på tværs af virksomheder.

– Ambitionen er at udvikle et digitalt fundament til hele byggebranchens værdikæde. Det har vi ikke i dag – vi taler ikke samme sprog digitalt. Det her vil betyde, at virksomheder fremover hurtigere og mere effektivt kan modtage eller fremsende information om projekter ned til mindste detalje. Det vil spare en masse ressourcer og øge tilliden til, at det, man sender til hinanden i byggeriet, er konsistent og korrekt, siger Christina Hvid, adm. direktør i Molio.

Vindmodstand eller luftmodstand?

Autodesk udarbejdede i 2021 en rapport om brug af data i byggeriet baseret på mere end 1100 ansatte i europæiske og danske virksomheder. Her svarede en tredjedel af respondenterne, at halvdelen af alt data i byggeriet er forkert eller mangelfuld.

Et eksempel på den lave tillid til information, som hersker i branchen kan eksempelvis være, hvis en virksomhed betegner noget som ‘vindmodstand’, mens en samarbejdspartner kalder det ‘luftmodstand’.

Når de to IT-systemer skal tale sammen, kan der gå grus i maskineriet, hvilket påvirker både produktiviteten og den digitale udvikling negativt.

– I Molio betragter vi tiltaget som noget af det allervigtigste for at rykke branchen digitalt. Vi kan ikke digitalisere, hvis branchen ikke bruger de samme begreber – så kan computeren jo ikke læse det, siger Christina Hvid.

Udfordringerne findes i grænsefladerne

Byggeriet er som branche karakteriseret af mange aktører og virksomheder på de enkelte projekter. Det skaber mange grænseflader, hvor der potentielt kan ske fejl, når arbejdet skal udveksles mellem virksomheder på et projekt.

Rambøll Danmark, der har 3.800 ansatte, er en af de virksomheder, som har afprøvet den nye data-ordbog. Her har adm. direktør Ib Enevoldsen længe savnet et fælles digitalt sprog i byggebranchen, og han glæder sig til, at data-ordbogen kommer bredt ud til hele branchen.

– Hvis vi skal i mål med for alvor at bruge digitaliseringen til at øge produktiviteten på tværs af hele byggebranchen, skal vi minimere de udfordringer, vi har i grænsefladerne, hvor der nemt opstår fejl i kommunikationen mellem virksomheder, siger Ib Enevoldsen.

Forventer øget produktivitet

Ifølge Ib Enevoldsen er det en ubetinget fordel for byggebranchen, hvis byggeriet kan udveksle information mere strømlinet og standardiseret end i dag. For når virksomheder taler forbi hinanden, opstår der fejl, hvilket fører til tvister, som sænker branchens produktivitet og indtjening.

– Det, at vi får et ensartet sprog og ensartede definitioner vil øge kvaliteten af det endelige arbejde. Vi vil se færre fejl, genbestillinger og tvister, som i dag er tidskrævende og omkostningsfuldt for virksomhederne, siger Ib Enevoldsen.

Relateret indhold