Nu skal københavnerne gå på vandet

Klimaflisen er udviklet til fremtidens fortove og byrum og skal håndtere effekterne af klimaforandringerne og samtidig skabe nye oplevelser i byen.
Klimaflisen kan håndtere cirka 30 procent af nedbøren. Nu testes den på en strækning på Nørrebro i København. Illustration: Tredje Natur.
Klimaflisen kan håndtere cirka 30 procent af nedbøren. Nu testes den på en strækning på Nørrebro i København. Illustration: Tredje Natur.

På en lille strækning af Københavns mere end 700 kilometer fortove skal fortovene nu bruges til andet end blot at gå på. De skal nemlig aktiveres i klimatilpasningen og bruges til at opsamle og håndtere de stigende mængder regnvand – og dermed afhjælpe problemer med oversvømmelser i byerne.

Klimaflisen er et modulopbygget system, som gør det muligt for vandet at løbe ned i et integreret og underjordisk vandhåndteringssystem. Fortovet bevarer fortsat sin grundlæggende funktion, men giver samtidig mulighed for at tilføre byen en række nye kvaliteter og funktioner, da vandhåndteringssystemet kan kobles med en række byrumelementer, fx beplantning, vand- og legeredskaber, der kan motivere til bevægelse, leg og ophold i byen og give et levende og naturrigt byrum.

Grå byrum bliver grønne og blå

Klimaflisen er udtænkt af Tredje Natur i samarbejde med IBF og ACO Nordic, som en ny klimatilpasningsløsning målrettet de tætte byer. Løsningen skal udnytte klimaudfordringerne positivt som drivkraft i udviklingen af mere robuste, oplevelsesrige og bæredygtige byer.

– Vi ønsker at vise verden, at klimasikring ikke bare er skjult teknik under jorden, men også en mulighed for at forbedre vores hverdagsrum og give byens borgere større livskvalitet. Klimaflisen er en samlet løsning, der både kan afhjælpe problemerne med regnvand, der ikke kan komme væk i byrummet og samtidig skabe mere bynatur i vores grå gader, siger Jeppe Ecklon, projektleder, Tredje Natur.

Vi skrev første gang om Klimaflisen i foråret, men nu er der udvalgt en konkret teststrækning i Københvan til formålet. Udvælgelsen er foretaget i tæt samarbejde med Københavns Kommune og bliver på Heimdalsgade nr. 22-24 på Nørrebro. En vejstrækning, der i dag er en parkeringsgade, og hvor der er stort potentiale for at teste Klimaflisen både teknisk og oplevelsesmæssigt, mener parterne.

– Vi er rigtig glade for, at teststrækningen er landet lige netop på vores vej. Vi har selv leget med tanken om mulighed for beplantning og mere aktivitet foran vores café, som kan være med til at give et aktivt gaderum med mulighed for ophold og oplevelser, siger Kim Tach, medejer af caféen Heimdalsgade 22.

Teststrækningen forventes anlagt i foråret 2017 og vil løbe frem til 2018 med det formål at teste og videreudvikle Klimaflisen i forhold til funktion, drift og design. Teknisk set giver Klimaflisen mulighed for afkoble 30 procent af nedbøren, så man ikke overbelaster byernes eksisterende infrastruktur. Samtidig reduceres behovet for rensning af regnvandet.

Forventningen er, at Klimaflisen kan introduceres på markedet i slutningen af 2018.

Relateret indhold