Nu skal arbejdet med nyt AB-system igang

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen har udpeget Lone Fønss Schrøder som formand for det udvalg, der skal revidere aftalesystemet.
En af byggestenene i den byggepolitiske strategi er en revision af AB-systemet, siger Rasmus Helveg Petersen. Foto: Ulrik Jantzen.
En af byggestenene i den byggepolitiske strategi er en revision af AB-systemet, siger Rasmus Helveg Petersen. Foto: Ulrik Jantzen.

Lone Fønss Schrøder

  • Lone Fønss Schrøder har en lang karriere i forskellige ledelsesfunktioner i Mærsk bag sig og sidder i flere nationale og internationale bestyrelser. Hun har også været adm. direktør for det svenske rederi Wallenius.
  • Lone Fønss Schrøder er uddannet økonom og cand.jur. i 1988. Hun er Senior Advisor for CREDIT SUISSE og sidder i dag i bestyrelserne for bl.a. Volvo, Saxo Bank og IKEA Group
  • – Revision af det danske aftalesystem er et af initiativerne i regeringens byggepolitiske strategi, der blev lanceret i efteråret 2014.
  • – AB-aftalerne er “agreed documents”. Revisionsarbejdet hviler derfor på, at byggeriets parter skal nå til fuld enighed om indholdet af AB-systemet.

Det har længe været et ønske fra byggeriets parter, at AB-systemet revideres. Og nu sker der noget, idet klima- energi, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (RV) har udpeget Lone Fønss Schrøder som formand for det udvalg, der skal revidere aftalesystemet.

Det nuværende aftalesystem i byggeriet er mere end 20 år gammelt og skal moderniseres, så det kan håndtere de udfordringer, som byggebranchen står overfor i dag.

Jeg så hellere, at det var færdigt i dag end i morgen, men forventningen er altså tre år.

Rasmus Helveg Petersen Klima- energi, og bygningsminister

– Jeg har lavet en byggepolitisk strategi, der samlet set skal gøre dansk byggeri billigere, og en af byggestenene er en revision af AB-systemet, så den i højere grad ligner vores omverden. I dag er byggeriets vilkår i Danmark anderledes, end hvad vi ser i eksempelvis Sverige og Tyskland, siger klima- energi-, og bygningsministeren til Dagens Byggeri.

Ingen blød konflikttrappe

Han peger på, at der i Danmark blandt andet er flere konflikter om byggeprojekter end uden for vore grænser og fortsætter:

– Der er ikke i AB-systemet en “blød konflikttrappe, så tingene ikke altid ender i en eller anden tvist, i stedet for at der er en forligsmand, der kommer ud på byggepladsen og afgør uenigheder, siger Rasmus Helveg Petersen videre og fortsætter:

– Moderniseringen skal være med til at styrke produktiviteten og konkurrencen i den danske byggebranche, og AB-udvalget kommer til at bestå af repræsentanter for 14 af byggeriets parter, der i september 2014 blev enige om det kommissorium, der sammen med byggepolitisk strategi skal danne grundlag for revideringen…

AB-udvalget bliver udpeget formelt om ganske kort tid. Arbejdet omfatter revidering af de tre frivillige standardaftalevilkår – “almindelige betingelser” AB 92, ABR 89 og ABT 93 – som benyttes som aftalegrundlag i størstedelen af alle byggesager.

Varer tre år

Det forventes, at arbejdet med det nye AB-system kommer til at vare cirka tre år, og selv om byggeriets parter selv har efterlyst en revidering, forventer ministeren ikke, at det kan gøres hurtigere:

– Jeg så hellere, at det var færdigt i dag end i morgen, men forventningen er altså tre år. Jeg er glad for, at arbejdet nu er sat i gang, men jeg er ked af, at det tager så lang tid. Men det er ikke noget, staten bestemmer. Det skal parterne i byggeriet selv blive enige om. Enten lader vi parterne bruge den fornødne tid, eller også skal vi ikke have et partstyret system. Det er en af styrkerne i Danmark, at vi har så stærkt et aftalesystem med stort ejerskab af parter, der selv har indgået aftalerne, slutter ministeren.

Formanden og AB-udvalget vil blive bistået af et sekretariat, der er forankret i Energistyrelsen.

Relateret indhold