Nu får Esbjerg bæredygtige boliger og klimatilpasset park

Byggeriet af beboelsesområdet Hirsehaven tæller tilsammen 132 lejligheder, der får etableret stisystem og haverum med blandt andet græsarmering og regnvandsbassiner.
Ill.: Raundahl & Moesby.
Ill.: Raundahl & Moesby.

Om Hirsehaven

  • – Tre boligblokke med samlet 132 lejeboliger fordelt på 11.559 m2
  • – Bygherre: Heimstaden
  • – Projektudvikler og totalentreprenør: Raundahl & Moesby
  • – Arkitekt: Archidea Arkitekter
  • – Ingeniør: OBH Gruppen
  • – Forventet byggeperiode: 2021-2023

I Esbjerg går byggeriet snart i gang på udviklingsprojektet omkring Mølleparkvej. Der er tale om en helhedsplan, der både har til hensigt at forskønne området på begge sider af Mølleparkvej, og som rummer tidssvarende boliger, der kan bringe nye familier og liv til området, en klimasikret park med grønne oaser, naturlegeplads samt en udvidelse af parkeringsmulighederne.

Heimstaden er bygherre på projektet, som blandt andet rummer et nyetableret beboelsesområde med tre karréblokke på i alt 11.500 m2, der falder fra seks til tre etager.

Ejendommene, der går under det fælles navn Hirsehaven, tæller tilsammen 132 lejligheder, som fordeler sig på to, tre og fire værelser, alle med enten have eller altan.

Læs også: Bevarelse af bygningsarv kræver en nænsom hånd

Rundt om bygningerne etableres stisystem og haverum, der vil medvirke til at skabe læ, rum og privatliv.

– Planlægningen og disponeringen er lagt vægt på at skabe brugbare og dejlige udemiljøer, der anlægges således et større areal omkring den eksisterende “sø” med legeplads, fitnessredskaber og opholdsarealer. I den sydlige del af området anlægges en parkeringsplads, som bindes sammen med de nye ejendomme via en trafiksikker overgang over Mølleparksvej, lyder det fra Raundahl & Moesby, der er projektudvikler og totalentreprenør.

Heimstaden ejer i forvejen tre andre ejendomme på området omkring Mølleparkvej og Spangsbjerg Møllevej i Esbjerg og etablerer, som en del af projektet, Mølleparken: En klimatilpasset park med et udvidet og moderniseret stisystem, grønne oaser, LAR-anlæg med tre vådområder og en naturlegeplads, som både løfter og binder hele området sammen.

DGNB Guld, LAR-løsninger og ladestandere

Archidea Arkitekter har haft projektet på tegnebrættet og har blandt andet fokuseret på, at de nye karrébygninger og parken omkring skal fungere såvel funktionelt som arkitektonisk med de nuværende byggerier.

Bæredygtighed er et bærende element i projektet, hvor boligerne har komfort, dagslys og den grønne omstilling som omdrejningspunkt.

– Vi har igennem hele udviklingen af Hirsehaven haft stort fokus på den grønne dagsorden, og projektet vil efter færdiggørelsen blive bæredygtighedscertificeret med Guld på DGNB-skalaen, udtaler Janus Hermansen, projektudvikler fra Raundahl & Moesby.

Læs også: De ansatte var med på råd – i 3D – da Arla-center skulle designes

For at muliggøre nedsivning fra tag- og overfladevand etableres der LAR-løsninger på de grønne rekreative arealer herunder blandt andet parkeringsbåse med græsarmering og regnvandsbassiner.

For at honorere det stigende antal elbiler etableres et væsentligt antal ladestandere til elbiler. Forarbejdet til etablering af Hirsehaven og Mølleparken er så småt startet, mens første spadestik forventes til januar.

Hirsehaven står klar til indflytning i foråret 2023.

Relateret indhold