Nrep deler resultat af brandtest: Kan give mere højt træbyggeri

En nyudviklet specialløsning uden brug af kemikalier i byggeriets træfacader kan minimere risikoprofilen markant og reducere prisen for højt bæredygtigt træbyggeri i fremtiden, viser ny brandtest.
Efter små 50 minutter er træfacaden, der er tiltænkt UN17 Village i Ørestad, brændt helt ud, uden at ilden har spredt sig til etagen ovenfor. Håbet er, at delingen af brandtestens resultatet vil fremme højt træbyggeri i Danmark. Foto: Moe
Efter små 50 minutter er træfacaden, der er tiltænkt UN17 Village i Ørestad, brændt helt ud, uden at ilden har spredt sig til etagen ovenfor. Håbet er, at delingen af brandtestens resultatet vil fremme højt træbyggeri i Danmark. Foto: Moe

Brandfare har indtil nu været en af de største barrierer for at bygge i træ – og dermed for den grønne omstilling af byggebranchen. Generelt i branchen imprægneres træfacader både for at sikre mod brand og for at holde længere, men netop imprægneringens effekt på holdbarhed har været meget svingende. Samtidig medfører imprægneringen, at den grønne gevinst forsvinder.

En ny succesfuld brandtest i verdensmålsprojektet UN17 Village i København åbner nu nye muligheder for at accelerere den grønne omstilling i byggebranchen og udvikle højt træbyggeri i Danmark. Projektets 24 meter og 7 etagers høje træbygning opføres lige nu og har gennemgået Danmarks mest omfattende brandtest med stor succes.

Den nyudviklede specialløsning af Moelven og Scandi Supply i UN17 Village er kemikaliefri og anvender tre enkle principper: For det første et brandstop, som ekspanderer og fjerner luften ved brand; For det andet en stållukning rundt om vinduerne; For det tredje et 20 centimeter ståludhæng ved hver etage. Dermed er specialløsningen lige så sikker i forhold til brand som et traditionelt byggeri i beton eller mursten.

Brandtesten er planlagt og udført af ingeniørvirksomheden Moes brandingeniører og udført hos Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI).

Brandrådgiver og forretningschef i Moe, Jens Kastvig, siger:

– De tre enkle principper i specialløsningen og den nye viden fra brandtesten gør det muligt at minimere risikoprofilen betragteligt og dermed reducere prisen for bæredygtige træbyggerier i fremtiden.

Læs også: Træhus i op til ni etager

Vil accelerere den grønne omstilling

Udvikleren bag projektet, Nrep, har valgt at dele testresultaterne for at inspirere til udbredelse af kemikaliefrit træbyggeri i en af verdens mest CO2-tunge brancher. Den fulde rapport med brandtestresultaterne kan tilsendes efter henvendelse til Nrep.

– Vi er stolte over, at den succesfulde brandtest nu viser, at vores specialløsning til kemikaliefri træfacader potentielt kan være en drivkraft og gennembrud for højt træbyggeri i Danmark. Der er brug for at accelerere den grønne omstilling i Danmark, og derfor deler vi frit denne viden med branchen, siger Nicole van der Star, investment developer i Nrep, der udvikler UN17 Village i samarbejde med Sweco Architects, Moe, CG Jensen og Lendager.

God stil

I relation til det innovative og sikre træbyggeri i UN17 Village, så håber Realdania By & Byg at bygge videre på brandtestresultaterne med ambitionen om at sikre endnu større udbredelse af bæredygtigt træbyggeri i Danmark på sigt. For netop træ og andre regenerative materialer gemmer ifølge Realdania på et stort potentiale i skabelsen af fremtidens miljømæssige- og økonomisk bæredygtige byggeri.

– Anvendelsen af særligt træ, men også andre biogene materialer såsom halm, hør og tang er vejen frem for fremtidens byggeri. Hvis man virkelig vil den bæredygtige omstilling, så bør man dele sin viden. Det er derfor rigtig god stil, at Nrep har valgt at dele brandtestresultaterne til inspiration for alle os andre. Dette er heldigvis en tendens, som ser ud til at brede sig lige så stille i en branche, der ellers ofte holder kortene tæt, siger Jørgen Søndermark, projektleder i Realdania By & Byg.

UN17 Village er udviklet af Nrep i samarbejde med Sweco Architects, Lendager, Moe og CG Jensen. Byggeriets samlede areal på 35.000 kvm kommer til at bestå af fem vidt forskellige karréer, der hver især prøver nye løsninger af. Illustration: Sweco Architects
UN17 Village er udviklet af Nrep i samarbejde med Sweco Architects, Lendager, Moe og CG Jensen. Byggeriets samlede areal på 35.000 kvm kommer til at bestå af fem vidt forskellige karréer, der hver især prøver nye løsninger af. Illustration: Sweco Architects

Verdensmålsprojekt med høje ambitioner

Målet med UN17 Villages i alt fem bygninger er at skabe et åbent ‘laboratorium’, hvor der gennem en komplet metode aktivt arbejdes med FN’s verdensmål i byggeriets løsninger for at reducere CO2-aftrykket og samtidig skabe mest mulig miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed.

Forventningen er, at byggeriet vil starte en lokal og global bevægelse omkring bæredygtigt byggeri i en branche, der årligt står for omkring 30 % af Danmarks CO2-udledning.

Alle fem bygninger bygges på samlet 35.000 kvadratmeter med i alt 535 lejeboliger og forventes færdigopført i 2024.

Læs også: Følg byggeriet af UN17 Village i Ørestad

Relateret indhold