Nordstern: Tiden er til flere partnerskaber, hvor vi deles om både profit og risiko

I et vigende marked er stærke relationer blevet endnu vigtigere, mener adm. direktør Torben Modvig, der også ser certificering af kontor- og boligbyggerier samt fastholdelse af medarbejdere som nogle af selskabets vigtigste mål i den kommende tid. Og så forventer han et mere forudsigeligt marked mod årets slutning.
- Jeg oplever, at vi på mange måder nu er 'rykket tættere sammen i bussen' for at få tingene til at lykkes. Det er en positiv udvikling, som jeg håber fortsætter, når markedet tør op igen, siger Nordsterns adm. direktør, Torben Modvig.
- Jeg oplever, at vi på mange måder nu er 'rykket tættere sammen i bussen' for at få tingene til at lykkes. Det er en positiv udvikling, som jeg håber fortsætter, når markedet tør op igen, siger Nordsterns adm. direktør, Torben Modvig.

I en ny interviewserie på Dagens Byggeri tager en række af byggeriets topchefer temperaturen på bygge- og anlægsbranchen – og fortæller, hvordan de med deres virksomheder møder branchens udfordringer nu og i den kommende tid.

Denne gang er det adm. direktør Torben Modvig fra ejendomsudvikler og totalentreprenør Nordstern, der har mere end 500 medarbejdere og en omsætning på mere end 6 mia. kroner (EBIT: 172 mio. kroner).

På hvilke område(r) har byggeriet ændret sig mest det seneste år, og hvad skyldes det?

– Aktivitetsniveauet var anderledes i sidste halvdel af 2022, end det har været de seneste mange år. Det skyldes, som bekendt, de høje byggepriser, det forhøjede renteniveau, og den deraf afledte vigende interesse fra investorerne. Det satte øget skub i antallet af konkurser blandt entreprenørerne, og tonen blev lidt skarpere i hele værdikæden.

– Den egentlige ændring har dog været den følgende ændring i samarbejdsrelationerne i værdikæden. Stærke relationer er blevet endnu vigtigere på både kunde- og leverandørsiden, og jeg oplever, at vi på mange måder nu er ‘rykket tættere sammen i bussen’ for at få tingene til at lykkes. Det er en positiv udvikling, som jeg håber fortsætter, når markedet tør op igen.

På hvilke område(r) er branchen mest udfordret i 2023, og hvordan kan det løses?

– Vi er fortsat udfordret på den lavere aktivitet. Det sætter sig i hele branchen – lige fra leverandører til investorer.

– En del af løsningen kunne være at tænke mere i helheder og samarbejder. Vi kunne benytte flere langsigtede partnerskaber, hvor vi deler en del af såvel profit som risiko gennem incitamentsmodeller, og hvor parterne indgår gensidig commitment tidligt i processen. Det skaber stærkere, fælles projekter og sætter skub i et forsigtigt marked. Kapitalen og efterspørgslen er der fortsat – vi skal nu blot løse samarbejdet på den rigtige måde.

Hvilke mål har Nordstern sat sig for 2023, og hvordan vil I nå og måle succes?

– Vores vigtigste mål er, at vi vil certificere 100 % af vores kontor- og boligbyggerier med DGNB eller lignende. Det er et meget håndgribeligt mål, som vi tror på, vi kan opfylde. Vi har i de seneste år målt på, hvordan vi klarer os indenfor certificering, og vi har også offentliggjort de statistikker i vores årsrapporter. Det vil vi også gøre fremadrettet.

– Et andet meget vigtigt mål er, at vi gerne vil fastholde vores dygtige medarbejdere. De er i sidste ende den vigtigste brik i vores puslespil, og uden dem er der slet ikke nogen af vores mål, der kan opnås. Derfor måler vi også på alt fra trivsel over sygefravær til opsigelser og benchmarker ift. tidligere år. Det er vigtigt, at vi fortsat er en attraktiv arbejdsplads for branchens dygtigste medarbejdere.

Hvordan har Nordstern bidraget til den grønne omstilling, og hvordan vil I bidrage til den i 2023?

– Vi har de seneste tre år arbejdet målrettet med både certificeringer og CO2-besparende tiltag, og vi har stået i spidsen for og deltaget i flere pilotprojekter indenfor blandt andet genanvendelse af materialer. Det har gjort en forskel for den grønne omstilling, men man sidder altid tilbage med en følelse af, at om man kunne have gjort endnu mere.

– Vi har i løbet af 2022 udarbejdet en fyldestgørende ESG-politik med adskillige målsætninger – både på kort sigt og længere ude i fremtiden. Vi har bl.a. sat nogle konkrete science-based targets, som vi skal nå i de kommende år. Det er meget ambitiøse mål, men jeg tror på, at vi kan nå dem.

Hvordan vil virksomheden tackle udfordringen med at tiltrække og fastholde dygtige og kvalificerede medarbejdere i 2023?

– Vi har i flere år arbejdet med tiltrækning og fastholdelse af vores medarbejdere på alle niveauer. Dvs. at vi blandt andet har et ambitiøst uddannelsesprogram, hvor vi hvert år tiltrækker mange unge mennesker – og mange af dem vælger heldigvis også Nordstern til som deres arbejdsplads efterfølgende.

– For de medarbejdere, der allerede har valgt Nordstern som arbejdsplads, prøver vi at skabe den arbejdsplads, de gerne vil have. Vi ved, at mange ønsker at udvikle sig fagligt, og derfor tilbyder vi også alt fra faglige- til lederkurser.

– For de fleste af vores medarbejdere er det vigtigste dog en høj grad af involvering. Derfor går vi også meget op i at lade beslutningskompetencen ligge hos den enkelte. Vi har et formelt hierarki som alle andre virksomheder af vores størrelse, men vi forsøger at undgå topstyring – det er hverken fremmende for arbejdslysten eller for de projekter, vi arbejder med.

– Vi involverer også medarbejderne meget direkte gennem Nordsterns aktieprogram, hvor vi tilbyder medarbejderne et medejerskab af virksomheden. Det vælger mange at takke ja til.

Hvordan vil Nordstern bidrage til at øge produktiviteten og effektiviteten i byggebranchen i 2023?

– Vi er allerede både produktive og effektive, så vores fokus forbliver på at gøre det rigtige. Vi vil fange problemerne tidligt og lære af de fejl, vi alligevel måtte begå fra tid til anden. En del af den proces er digitaliseringen af byggeriet, som vi har sat turbo på i 2022 og vil arbejde endnu mere med i 2023. De digitale værktøjer gør en stor forskel for, hvordan vi kan bl.a. dokumentere vores processer.

– Når det er sagt, så er det fortsat menneskene, der er det vigtigste i vores branche. Hvert projekt er forskelligt, og ligegyldigt, hvor meget man tror man ved, skal man også behandle dem sådan. Rammevilkårene i byggeri er dermed ganske anderledes end i industrien, hvor der er en langt højere grad af gentagelser, og produktivitet og effektivitet bliver meget mere sammenlignelige parametre.

Hvordan vil I forbedre arbejdsmiljøet og sikkerheden på byggepladserne i 2023?

– I 2023 ser vi frem til at arbejdsmiljøcertificere hele Nordstern. Det gamle KPC var allerede arbejdsmiljøcertificeret, og nu gælder det altså samtlige pladser. Vi har allerede et dokumenteret godt arbejdsmiljø og et højt sikkerhedsniveau, men det kan altid blive endnu bedre, og det håber vi, certificeringen vil hjælpe os til.

Hvad, tror I, vil præge branchen mest i 2023, og hvordan vil den udvikle sig?

– Det første halvår og måske også et godt stykke ind i andet halvår af 2023 vil vi se en fortsat uro på markedet, som resulterer i færre projekter, der bliver sat i gang. Den vigende efterspørgsel vil naturligt påvirke priserne i hele værdikæden, og det vil i sidste ende også sikre, at markedet kommer i gang igen. Vi ser hen imod en stabil rente, og inflationen er endelig begyndt at falde, hvilket vi har brug for, så markedet igen kan blive forudsigeligt. Det forventer jeg, at det vil være, når vi nærmer os slutningen af året.

Relateret indhold