Nøje udvalgte træsorter skal beskytte Esbjergs nye Lanterne

Esbjergs kommende fyrtårn, Lanternen, beklædes med 65 kilometer Thermo-behandlet fyrretræ og 8 kilometer terrassebrædder af den tropiske træsort Guariuba.
Thermo-behandlet fyrretræ og den mindre kendte hårdttræsort Guariuba skal skærme Lanternen mod havet og vinden. Foto: Werk Arkitekter
Thermo-behandlet fyrretræ og den mindre kendte hårdttræsort Guariuba skal skærme Lanternen mod havet og vinden. Foto: Werk Arkitekter

Maritimt Center – Lanternen – Esbjerg Havn

  • Byggestart: Januar 2021
  • Forventes færdigt: November 2022
  • Estimeret budget: 55 mio. kr.
  • Omfang: 3.000 m²
  • Entrepriseform: Storentreprise
  • Bygherre: Esbjerg Kommune og Esbjerg Havn
  • Bygherrerådgiver: Cowi
  • Totalrådgiver og landskabsarkitekt: Werk Arkitekter
  • Arkitekter: Snøhetta og Werk
  • Ingeniør: OJ Rådgivende Ingeniører
  • – Projektet omfatter opførelse af et Maritimt Center på den kunstige Havneøen i Esbjerg Havn.
  • – Der er foreløbigt planlagt træningscenter, undervisningslokaler, klublokaler, depotrum til opbevaring af grej, vådrumslaboratorium, bådhaller til bl.a. kajakker mv. og værkstedshaller, fælleskøkken til lystsejlere og offentlige toiletter.
  • – Hertil kommer et stort udendørsområde til ophold og sociale aktiviteter, der danner forbindelse mellem ude og inde.
  • – Udearealerne er offentlige og kan tænkes ind i projektet som en del af et større rekreativt byrum.
  • Kilde: Byggefakta

I Esbjerg er man godt i gang med at udvikle den nye bydel Esbjerg Strand. Med direkte adgang til Nordsøen kommer bydelen til at bestå af beboelsesområder, lystbådehavn, kunstmuseum, erhvervs- og uddannelsesfaciliteter samt det 3000 m2 nye arkitektoniske vartegn og maritime center Lanternen, der samler byens mange maritime sportsgrene under ét tag.

Lanternen planlægges opført i en oval form uden hjørner, for- eller bagside, men vil – i al slags vejr – fremstå som et ikonisk, solidt og funklende fyrtårn. Den ovale form beklædt med trælister med klink, skal lede tankerne hen på den nedre del af en robåd som en hyldest til byens tætte bånd til havet.

Som maritimt center bygger Lanternen på en ide om at styrke det maritime og samtidig skabe sammenhæng mellem natur og kultur. Med spalter i den ydre form og et fælleskabsskabende indre gårdrum dannes et mødested under åben himmel, hvor alle er velkomne.

Lyser op som et fyrtårn

Det maritime center er tegnet af danske Werk Arkitekter i samarbejde med den internationale arkitekttegnestue Snøhetta. Sammen har de forsøgt at skabe en forbindelse mellem byen og havet:

– Lanternen reflekterer havets kræfter og lyser op som et fyrtårn ud mod havet. Udover det æstetiske har der er også været fokus på funktionalitet, så bygningen på lige fod kan rumme alle roklubber, dykkerklubber, sejlsportsforeninger og byens mange andre maritime foreninger i et fællesskabende og inspirerende gårdrum, fortæller Morten Kirketerp, der er projektleder og arkitekt hos Werk Arkitekter.

Han tilføjer:

– Bygningen er loyal overfor dets formål og er samtidig en hyldest til havet og sejlsporten.

Den 3.000 m2 store Lanternen ser lille ud for foden af den kommende 'uddannelsesby' på Esbjerg Havn, der ud over 44.000 m2 bolig og 16.000 m2 erhverv skal indeholde en moderne campus. Illustration: BIG
Den 3.000 m2 store Lanternen ser lille ud for foden af den kommende ‘uddannelsesby’ på Esbjerg Havn, der ud over 44.000 m2 bolig og 16.000 m2 erhverv skal indeholde en moderne campus. Illustration: BIG

Bæredygtighed, æstetik og funktionalitet

Til Lanternens facade og tagkonstruktion skal der bruges 65 kilometer europæisk, bæredygtighedscertificeret Thermo-behandlet fyrretræ, mens 8 kilometer af den tropiske træsort Guariuba vil pryde det indre gårdrum.

– Siden projekteringsfasen har vi haft flere forskellige træløsninger i spil. Og da bygherre og arkitekter har haft stort fokus på bæredygtighed, æstetik og funktionalitet, blev det også hurtigt udgangspunktet for materialevalget i byggeriet, fortæller Dan Hornbøl Andersen, head of product hos Keflico, der har leveret træet.

En bæredygtig løsning

Formået med Lanternen er at skabe et samlingssted for det store maritime fællesskab i Esbjerg, og sammenholdt med byggeriets placering lige ud til Nordsøen stiller det store krav til de materialer, der er anvendt.

Den valgte kombination af Thermo-behandlet fyrretræ og tropisk hårdttræ er derfor ikke tilfældig. Placeringen af Lanternen på havnens kant kræver materialer, der kan tåle både vind, vejr, saltvand og slid fra de mange mennesker, der kommer til at færdes ved det maritime center.

– Den tropiske træsort Guariuba, der er brugt på terrassen i hjertet af byggeriet, er fra naturens side nærmest skabt til at modstå det til tider hårde nordiske klima, siger Dan Hornbøl Andersen.

Lanternen forventes klar til indvielse i februar 2023 - godt et år senere end oprindeligt planlagt. Foto: Werk Arkitekter
Lanternen forventes klar til indvielse i februar 2023 – godt et år senere end oprindeligt planlagt. Foto: Werk Arkitekter

Websitet ArchDaily havde tidligere på året Lanternen med på en liste over de 22 arkitektoniske projekter, der er imødeset med størst forventning i 2022. Også design- og arkitekturmedie Dezeen ser frem til færdiggørelsen af det maritime og arkitektoniske fyrtårn.

Lanternen skulle oprindeligt have været klart til brug i foråret, men er (også) forsinket. Forventningen er nu, at det maritime center er færdigbygget til november og klar til indvielse i februar 2023.

Relateret indhold