Nøgletalssystemet var ineffektivt

Afdelingschef Frank Korsholm, Håndværksrådet. Pressefoto.
Afdelingschef Frank Korsholm, Håndværksrådet. Pressefoto.

Håndværksrådet bakker op om beslutningen om at sløjfe det ineffektive nøgletalssystem. Selv om der var gode intentioner bag implementeringen af nøgletalssystemet, har vi set, at det i stedet har skabt for store administrative byrder for de små og mellemstore virksomheder.

Målet med nøgletalssystemet var at medvirke til en større gennemsigtighed på byggemarkedet og skabe en sundere konkurrence baseret på kompetencer frem for laveste pris alene. I praksis har virksomheder skullet indberette bl.a. tidsfrister for færdiggørelse af byggeri, mangler, arbejdsulykker, kundetilfredshed og energiforbrug.

Da det gennem længere tid har været tydeligt, at de mange og bøvlede indberetninger fra virksomhederne ikke gav den ventede viden, har Håndværksrådet i en længere periode ønsket systemet afskaffet. Allerede i foråret besluttede følgegruppen om evaluering af nøgletalssystemet for alment og statsligt byggeri, hvor undertegnede repræsenterede SMV’erne, at indstille til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, at systemet skulle afskaffes.

I sidste uge kom det frem, at den nuværende regering efterkommer Håndværksrådets ønske og i et nyt lovforslag foreslår at afskaffe systemet. Håndværksrådets fokus har hele tiden været på at fjerne unødvendigt bureaukrati for SMV’er, så vi er glade for, at de nu skal bruge mindre tid på at indhente data og lave indberetninger.

Relateret indhold