I en ny interviewserie på Dagens Byggeri tager en række af byggeriets topchefer temperaturen på bygge- og anlægsbranchen – og fortæller, hvordan de med deres virksomheder møder branchens udfordringer nu og i den kommende tid.
Denne gang er det koncerndirektør for byggeri, Mads Søndergaard, fra den rådgivende ingeniørkoncern Niras, der har godt 2.600 medarbejdere og en bruttoomsætning på 3,5 mia. kroner (EBITA: 149 mio. kroner).
På hvilke område(r) har byggeriet ændret sig mest det seneste år, og hvad skyldes det?
– Det er svært at konkretisere udviklingen inden for et enkelt år, men hvis vi tager udviklingen over nyere tid, opføres der væsentlig flere store byggeprojekter i Danmark end tidligere. Det mærker vi også Niras. Vores erfaring er, at et projekt til 2 mia. kroner kræver – udover flere ressourcer – også en anden projektledelsestilgang/-håndtering end 4 projekter til 500 mio. kroner. Kompleksiteten af projekterne er ligeledes øget betragteligt over tid, og endelig stilles der stadig større krav til håndtering af projektets mange interessenter. Derfor er projektledelse og fokus på samarbejdet mellem aktørerne blevet endnu mere vigtigt end tidligere.
– Et andet punkt, som har haft stor betydning for byggeriets udvikling, er naturligvis bæredygtighed. Vi har alle en stigende bevidsthed om de klimaudfordringer, vi står overfor, og heldigvis bliver vi mødt med krav fra alle sider om at tage handling. Et pres, der tvinger os til at samtænke i branchen – med udgangspunkt i byggeriets livscyklus.
På hvilke område(r) er branchen mest udfordret i 2023, og hvordan kan det løses?
– Kigger du på os som rådgivere, er vi blevet meget mere effektive. Vi er i stand til at projektere væsentlig flere kvadratmeter end tidligere med det samme antal medarbejdere. Det samme gælder for arkitekterne. Entreprenørerne opfører ligeledes flere kvadratmeter/kubikmeter end for år tilbage med det samme antal funktionærer, og leverandørerne er i stand til at producere flere enheder pr. medarbejder.
– Vi er alle blevet mere effektive, men udfordringen ligger i, hvordan vi øger effektiviteten i samarbejdet mellem hinanden. Vi arbejder stadig lidt for meget i hver vores siloer, og det betyder, at bygherrerne langt fra opnår den fulde gevinst, hvis ikke vi bliver bedre til at samarbejde på tværs. Vi taber i dag rigtig mange af de effektiviseringsgevinster, som vi har opnået i siloerne.
– Et godt samarbejde kræver transparens og tillid, hvilket jeg oplever, at vi som branche er blevet bedre til. Projektet er i højere grad kommet i centrum. Vi spiller i højere grad ind på en fælles og åben platform. Og det er den vej, vi skal fortsætte – vi skal turde slippe firmainteresserne, for i stedet at fokusere på de fælles succeskriterier for projektet og kunden.
Hvilke mål har Niras sat sig for 2023, og hvordan vil I nå og måle succes?
– Det vigtigste for os er at have en høj medarbejdertilfredshed og en høj kundetilfredshed. Så vil top- og bundlinje automatisk følge med.
– På relativ kort tid er vi gået fra at være godt 1.000 medarbejdere til i dag at være ca. 2.600 medarbejdere i Nordeuropa. Endvidere er vi repræsenteret i Nordamerika, Afrika og Asien.
– Niras-kulturen er kendetegnet ved en høj grad af decentralisering og autonomi, hvilket vi forsøger at tilpasse til den lokale landekultur. I den forbindelse har vi meget stor fokus på diversitet, også i ledelsessammensætningen og geografisk.
– For at understøtte kulturen med decentralisering og autonomi arbejder vi med regenerativ ledelse, der netop giver plads til diversitet. Det er superspændende med denne ledelsestilgang, men samtidig giver det naturligvis også lidt udfordringer ift. vores yderligere vækstambitioner, da vi både skal sikre, at alle forstår den klare struktur, altså hvor de fælles hjørneflag står. Indenfor denne bane accepterer vi mere eller mindre fuld autonomi, hvilket er vores erfaring skaber størst arbejdsglæde for den enkelte leder og medarbejder.
Hvordan har Niras bidraget til den grønne omstilling, og hvordan vil I bidrage til den i 2023?
– Hver 8. kroner, vi tjener i Niras, geninvesterer vi i ‘Greensition’, herunder offshore vind, power-to-x og elektrificering. Og vi har ansat en række stærke profiler udefra for at understøtte det arbejde, vi i forvejen udfører, men i høj grad også for at tage det strategisk til næste niveau.
– I relation til bygge- og ejendomsbranchen er det vigtigt at forstå, at bæredygtighed handler meget om systemtænkning, hvor samarbejde og partnerskaber er en forudsætning for, at vi som branche kan rykke på dette område. Eksempelvis har vi sammen med DTU og en række større bygherrer arbejdet med Absolut Bæredygtighed, hvor vi har udviklet en metode til at måle et byggeris miljømæssige fodaftryk gennem hele levetiden ift. planetens tålegrænser. Her udregnes, hvor meget en bygning må udlede for at holde sig inden for planetens tålegrænse – i modsætning til relativ bæredygtighed, hvor én bygnings klimaftryk sammenlignes med en anden tilsvarende bolig.
– Absolut Bæredygtighed ser vi som et begreb, der vil være en naturlig måde for branchen at arbejde på om nogle år. I dag kan vi have en tendens til at måle tingene relativt.
– Det er ikke godt nok at gøre tingene en lille smule bedre end det, vi gjorde i går, hvis det, vi gjorde i går, var forkert. Så må vi træffe beslutningen om gå en helt anden vej.
Hvordan vil virksomheden tackle udfordringen med at tiltrække og fastholde dygtige og kvalificerede medarbejdere i 2023?
– Udover de meget spændende projekter, vi kan tilbyde, investerer vi massivt i faglig udvikling og generel efteruddannelse. Men vores virksomhedskultur og den samarbejdstone, som vi alle oplever og værner om i hverdagen er en væsentlig årsag til, at vi vokser så meget organisk, og at man bliver i Niras.
– Samtidig står vi med en ung, fremadstormende generation, der virkelig har mod på livet og at prøve nyt. Ift. den ældre generation kan de opfattes mere troløse end trofaste, hvis bedre muligheder og større udfordringerne opstår andetsteds. Jeg ser det superpositivt med denne store lyst til at ville gøre en forskel på projekterne og fokus på egenudvikling. Deres ønsker forsøger vi at facilitere i vores organisation. Det starter fra toppen, hvor det handler om at turde give slip samtidig med, at vi hjælper, støtter og udfordrer den unge generation. Vi mere erfarne ingeniører har tilsvarende meget at lære fra den unge generations tilgang – eksempelvis netop ift. bæredygtighed. Her er den unge generation ofte mentorer for os andre.
– Vi er så heldige, at vi qua vores størrelse og bredde kan tilbyde vores medarbejdere store, tværgående projekter som f.eks. pharma-byggerier, produktionsanlæg, infrastrukturprojekter mm. Vi arbejder ud fra en netværkstankegang, som giver vores medarbejdere mulighed for at rykke videre både i eget netværk, men også via vores samarbejdspartnere – herunder uden for landets grænser. Så er håbet, at de en dag kommer ‘hjem’ igen. Og det gør mange af dem heldigvis.
– Da der er en stadig stigende mangel på arbejdskraft, har vi også et ansvar for på den længere bane at gøre de næste generationer opmærksom på mulighederne inden for STEM-uddannelserne. Eksempelvis er vi partner i Engineer the Future, som er en teknologisk alliance, der har til formål at øge begejstringen hos børn og unge for naturvidenskab og teknologi, så de opdager de mange muligheder, STEM-uddannelserne giver.
Hvordan vil Niras bidrage til at øge effektiviteten i byggebranchen?
– Allerede i dag, men i endnu højere grad fremadrettet, bliver der stor mangel på ikke bare ingeniører, men i særdeleshed på projektledere, der kan stå i spidsen for de stadig større og mere komplekse projekter.
– Derfor har vi i Niras investeret i en gruppe talenter inden for byggeri, hvor de over en 1-årig periode får læring og sparring i deres menneskelige kompetencer, der i dag i stigende grad efterspørges for at sikre et succesfuldt samarbejde på tværs med de andre aktører.
– De dykker ikke så meget ned i den faglige værktøjskasse, men mere i psykologien og forståelsen for både sig selv og deres omgivelser i form af kolleger og samarbejdspartnere. Det er et meget ambitiøst forløb og stor investering, som vi er overbeviste om kommer projekterne og vores kunderne til gode – og dermed os.
Hvordan kommer teknologi og digitalisering til at påvirke branchen i 2023, og hvordan forholder Niras sig til udviklingen?
– For 10 år siden var branchen mere presset på dette område, end den er i dag. Der er en naturlig forskydning, da dem, der er ledere og chefer i dag i højere grad er vokset op med og har større erfaring med at arbejde med digitale processer.
– Nye teknologier og digitalisering er områder, vi altid har investeret stort i. Vores tilgang er, at vi kan udvikle rigtigt meget selv, men de helt store landvindinger sker gennem netværk og samarbejde med andre. Derfor etablerede Niras Alectia Fonden for halvandet år siden Niras Green Tech Hub for startup-virksomheder, der opfyldte to kriterier:
– Ideen skal være grøn, og der skal kunne ‘sættes strøm til den’. Derudover skal startup-virksomheden kunne interagere ift. Niras. Og tilslutningen har været langt over forventning: I dag har 18 startup-virksomheder plads i hubben, og flere står på venteliste. En stor succes for vores medarbejdere, der samarbejder med startup-virksomheder, der er meget fokuseret på en idé og forretningsmodel, og startup-virksomhederne er meget glade for de dybe kompetencer, vi kan tilbyde dem. Virkelig en gensidig succes.
– Derudover forholder vi os – som mange andre – til den eksplosive udvikling inden AI. Dette er et af de få områder, hvor vi fra centralt hold følger og forholder os til udviklingen.
Hvad, tror I, vil præge branchen mest i 2023, og hvordan vil den udvikle sig?
– Indtil for kort tid siden lød forudsigelserne for 2023 på fortsat stigende inflation og et marked, der nærmede sig skrænten. Men realiteten lige nu er, at bunden ikke er gået ud af boligmarkedet, arbejdsløsheden er ikke steget, og inflationen er på vej ned.
– At spå om fremtiden kan være svær, eksempelvis definerede vi ifm. Covid-19 fire sandsynlige scenarier for bygge- og anlægsbranchens udvikling – og ingen af dem holdt stik. Så jeg står ikke med så rolig hånd overfor organisationen og peger i én retning i dag. Jeg tror, at vi mere er i en verden, hvor virksomhedens evne og vilje til at agere agilt er mere vigtig end nogensinde. Her betyder ledelsestilgang og virksomhedskulturen alt, og som tidligere nævnt tror vi på decentralisering og autonomi understøtter vores evne til at være agile.
– Men skulle jeg give et bud på markedsudviklingen, tror jeg, at vi ser ind i en blød afmatning i markedet, som måske varer 3 år frem, og det er nok meget sundt for alle parter.