Nej til fast kvm-pris for byggeskadeforsikringer

Forskellige forsikringspræmier på nybygninger er udtryk for forsikringsselskabernes risikovurdering, mener klima-, energi- og bygningsministeren.

Dansk Folkepartis erhvervspolitiske ordfører Hans Christian Skibby har, som tidligere nævnt i Dagens Byggeri, henvendt sig til klima-, bygnings- og energiminister Rasmus Helveg Petersen på baggrund af de meget store forskelle i prisen for lovpligtige forsikringer ved nybygning af helårsboliger.

Han henviste til, at forsikringspræmien er afhængig af, hvor mange helårsboliger et firma opfører, og at store firmaer, som bygger flere hundrede helårsboliger årligt, betaler væsentligt mindre i forsikring pr. bolig, end mindre firmaer der opfører eksempelvis fem helårsboliger om året.

Ifølge ministeren overvåger Energistyrelsen løbende byggeskadeforsikringsordningen, og siden ordningens indførelse i 2008 er der gennemført flere undersøgelser af præmieniveauet, som har vist, at det gennemsnitlige præmieniveau ikke har oversteget de 1,5 procent af anskaffelsessummen, som var forudsat ved ordningens indførelse.

Usikkerhed om resultat

Senest har Energistyrelsen i samarbejde med Dansk Byggeri og Håndværksrådet gennemført en undersøgelse, som skal belyse præmiespredningen:

– Energistyrelsen oplyser, at undersøgelsen er foretaget som spørgeskemaundersøgelse blandt byggevirksomheder, men at resultaterne imidlertid er behæftet med statistisk usikkerhed og derfor ikke sikkert kan vise, om store virksomheder betaler en lavere forsikringspræmie. Om fastsættelsen af forsikringspræmien kan jeg oplyse, at byggeskadeforsikringen er en markedsbaseret ordning, og det er derfor de enkelte forsikringsselskaber selv, der på baggrund af en konkret individuel vurdering af en virksomhed fastlægger præmieniveauet, lyder budskabet fra Rasmus Helveg Petersen.

Præmie kan variere

Han noterer videre, at præmien kan variere alt efter hvilken risiko, forsikringsselskabet vurderer, der er for det enkelte byggeprojekt:

– Som ved indgåelse af andre typer for sikringsaftaler kan bygherren med fordel indhente tilbud hos flere forskellige forsikringsselskaber for at opnå det mest fordelagtige tilbud. En forsikringspræmie, der fastsættes som en fast kvadratmeterpris med tillæg for paptag, træspær med videre, vil som udgangspunkt ikke give samme incitament for bygge- virksomheder til at bygge med høj kvalitet som med den nuværende ordning, hvor byggevirksomheder, der kan dokumentere, at de bygger med høj kvalitet, har mulighed for at opnå en lavere forsikringspræmie, slutter Rasmus Helveg Petersen.

Relateret indhold