Nej tak til overskudsvarme fra Apple

Bygningsopvarmning med overskudsvarme er et grønt alternativ, men det er en dårlig forretning for energiselskaberne på grund af afgiftsregler, hvorfor afgiftsfri biomasse er mere attraktivt.
Overskudsvarmen pålægges 33 procent af den formodede værdi i afgift. Herudover vil der være udgifter til varmepumper. Foto: Colourbox.
Overskudsvarmen pålægges 33 procent af den formodede værdi i afgift. Herudover vil der være udgifter til varmepumper. Foto: Colourbox.

Amerikanske Apple er ved at bygge et stort datacenter i Foulum ved Viborg. Dansk Energi skriver, at Apple gerne vil forære overskudsvarmen fra datacentret gratis til Viborg, men på grund af de danske afgiftsregler kan det ikke betale sig at tage imod den ‘gratis’ overskudsvarme.

Dette skyldes, at overskudsvarmen pålægges 33 procent af den formodede værdi i afgift. Herudover vil der være udgifter til varmepumper, som er en nødvendighed for at anvende overskudsvarmen i bygninger. Da alternativet er afgiftsfri biomasse, kan Energi Viborg være nødsaget til at takke nej til overskudsvarmen.

Der er billigere alternativer til naturgas end overskudsvarme som eksempelvis biomasse for kraftvarmeværker.

Christian Hagelskjær Energi Viborg

Regler må ændres

Det fremgår af Dansk Energi, hvor Christian Hagelskjær fra Energi Viborg citeres:

– Som det er lige nu, er der billigere alternativer til naturgas end overskudsvarme som eksempelvis biomasse for kraftvarmeværker. Det er vi kede af. Vi har endnu ikke skrinlagt Apple-projektet, men hvis vi skal kunne bruge overskudsvarmen, kræver det, at afgiftsreglerne bliver lavet om.

Relateret indhold