Når gammel beton bliver til ny beton

Ifølge Teknologisk Institut, skal der fokus på kvaliteten af det færdige produkt og viden om lovgivningsmæssige krav på området, når nedknust beton skal genanvendes i ny beton.
Den cirkulære tankegang har skabt stigende efterspørgsel på at genanvende nedknust gammel beton til fremstilling af ny beton. Der bliver bygget flere såkaldte fyrtårnsprojekter, hvor beton bliver genanvendt. Foto: Teknologisk Institut.
Den cirkulære tankegang har skabt stigende efterspørgsel på at genanvende nedknust gammel beton til fremstilling af ny beton. Der bliver bygget flere såkaldte fyrtårnsprojekter, hvor beton bliver genanvendt. Foto: Teknologisk Institut.

Der er rigtige mange muligheder for innovativ udnyttelse af betonaffald til ny produktion af beton. Genbrugsbeton som tilslag i beton er dog ikke ny viden og Betoncentret på Teknologisk Institut har arbejdet med området i flere projekter.

Centerchef for Beton på Teknologisk Institut, Dorthe Mathiesen, er glad for, at branchen har set mulighederne for at genbruge nedknust beton til nye konstruktioner, men hun understreger, at det er vigtigt at tage afsæt i den viden der allerede eksisterer på området.

I rapporten kortlægger og diskuterer vi de nuværende og fremtidige teknologiske muligheder for at genbruge og genanvende beton med det formål, at betonaffald kan genbruges/genanvendes på en mere bæredygtig måde i fremtiden.

Centerchef Dorthe Mathiesen Teknologisk Institut – Beton

– Vi, og en række andre aktører, har arbejdet med genanvendelse af beton i mange år og i en lang række udviklingsprojekter. Den viden ligger frit tilgængeligt for branchen, og jeg vil gerne slå et slag for, at den viden vi har været med til at generere til branchen, bliver brugt, nu hvor den cirkulære tankegang for alvor ser ud til at slå igennem, siger Dorthe Mathiesen.

Vigtig viden i rapport

De mange muligheder for genanvendelse af beton er frit tilgængelige i en rapport som Miljøministeriet har fået udarbejdet. Rapporten hedder ‘Udredning af teknologiske muligheder for at genbruge og genanvende beton’ og er udarbejdet af Teknologisk Institut og blev offentliggjort i 2015.

– Rapporten er udarbejdet som et led i den tidligere regerings ressourcestrategi ‘Danmark uden affald’. Beton udgør cirka 25 procent af den samlede mængde bygge- og anlægsaffald, og i rapporten kortlægger og diskuterer vi de nuværende og fremtidige teknologiske muligheder for at genbruge og genanvende beton med det formål, at betonaffald kan genbruges/genanvendes på en mere bæredygtig måde i fremtiden, forklarer Dorthe Mathiesen.

Stadig relevant

Selvom rapporten ikke er helt ny, så mener Dorthe Mathiesen, stadig den er relevant.

– Et af de områder vi ser nærmere på i rapporten er oprindelsen af betonaffaldet. Det kan nemlig knibe med kendskabet til oprindelsen af betonaffaldet og som det er i dag, er der ikke nogen systematisk separering af betonaffaldsstrømme med samme tekniske kvaliteter. Det kan betyde, at betonaffald med forskellig teknisk kvalitet kan blive blandet sammen, og det giver alt andet lige nogle udfordringer i forhold til at sikre kvaliteten af den nye beton, der fremstilles med det nedknuste materiale. Rapporten peger på et behov for at sikre, at viden fra nedrivningen bliver overført i værdikæden frem til anvendelse. Det mener vi vil skabe bedre muligheder for en mere nuanceret genanvendelse og genbrug, siger Dorthe Mathiesen.

– Et andet område som diskuteres i rapporten er barrierer i forhold til anvendelse af nedknust beton. Der er produktionsmæssige og lovgivningsmæssige barrierer for genanvendelse af nedknust beton som tilslag i ny beton. Det er barrierer, som det helt sikkert er muligt at flytte på igennem nye innovative tiltag, forklarer Dorthe Mathiesen, og understreger vigtigheden af, at den nye innovation skal gå hånd i hånd med at sikre tilstrækkelig kvalitet af de nye produkter baseret på nedknust gammel beton.

Rapporten indeholder desuden en redegørelse for nuværende praksis for genanvendelse af betonaffald samt en undersøgelse af alternative muligheder for genbrug og genanvendelse af beton, som forfatterne er kommet frem til ved at kigge på eksempler fra ind- og udland

Der er udvalgt tre cases for alternative måder at genbruge og genanvende betonaffald på, som er analyseret i forhold til energimæssige, miljømæssige og økonomiske konsekvenser.

Relateret indhold